Btw-tarief in Duitsland omlaag: boodschappen over de grens nog goedkoper

Boodschappen doen in Duitsland wordt nog goedkoper dan je gewend bent

De coronacrisis brengt veel teweeg als het gaat om prijzen in de supermarkten en andere winkels. Waar de Albert Heijn onlangs besloot de prijzen van A-merken omhoog te schroeven, gooit de economie in Duitsland het over een hele andere boeg. Vanaf 1 juli zal het btw-tarief in Duitsland verlagen – wat betekent dat de prijzen in de Duitse supermarkten een stuk lager worden. 

Verlaging btw-tarief in Duitsland

Omdat de coronacrisis ook de winkelketens in Duitsland enorm raakt, heeft Duitsland bijzondere maatregelen genomen. Het btw-tarief wordt tijdelijk verlaagd van 19 naar 16 procent. De btw op verse groente en fruit daalt van 7 naar 5 procent. Deze daling moet leiden tot goedkopere producten, wat er uiteindelijk voor zorgt dat Duitsers wel blijven kopen en geld uitgeven.

Shoppen over de grens

Al een lange tijd trekken veel Nederlanders voor hun ‘grote boodschappen’ over de grens. Dat de prijzen hier een stuk lager liggen bleek onlangs al uit een test van het AD. Zo kostte een normale boodschappenkar met onder andere gehakt, brood, melk, chocoladepasta, aardappels, eieren, spaghetti, pastasaus, toiletpapier, sla, sinaasappels en een komkommer in de Nederlandse Aldi 27,70 euro. In de Duitse Aldi kostte een soortgelijke kar met boodschappen slechts 20,66 euro – en dit was zelfs nog vóór de nieuwe btw-verlaging.

Benzineprijzen

Dat veel Nederlanders de grens over gaan om te shoppen tegen lage prijzen, is een logisch vervolg. Toch is het voor velen een flink stuk rijden. Hierom is het verstandig om je af te vragen of de lagere prijzen opwegen tegen de prijs van het brandstofverbruik. Daarentegen liggen de benzineprijzen in Duitsland ook een stuk lager.

Lees ook: 5 vrouwen delen hun boodschappentips om zich aan hun budget te houden

Bron: AD | Beeld: Unsplash