CDA wil Wopke Hoekstra als opvolger Hugo de Jonge 

Wopke Hoekstra Hugo de Jonge

Wie moet de nieuwe lijsttrekker worden?

Hugo de Jonge heeft gisteravond laten weten dat hij afziet van het lijsttrekkerschap voor het CDA. Er moet dus een nieuwe lijsttrekker komen. Als het aan het CDA ligt, zou Wopke Hoekstra dat moeten worden. Dat laten meerdere bronnen weten aan RTL Nieuws.

Hugo de Jonge te druk

Gisteravond heeft Hugo de Jonge in een verklaring op Twitter laten weten dat hij stopt als lijsttrekker voor het CDA. Hij geeft aan dat die rol niet te combineren is met zijn functie als minister van Volksgezondheid. “De ongekende crisis die Nederland doormaakt, vraagt al maanden mijn tijd en energie. Ook de komende maanden zal dit zo zijn”, schrijft De Jonge. De minister is tot de conclusie gekomen dat hij beide verantwoordelijkheden niet ten volle kan waarmaken. “Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven.”

Verrassende opvolger 

Het CDA wil nu dat Wopke Hoekstra lijsttrekker van de partij wordt. De minister van Financiën gaf in een eerder stadium aan niet in aanmerking te willen komen voor de functie. In een verkiezing om het lijsttrekkerschap deze zomer ging het dan ook tussen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge. Omtzigt werd toen tweede, De Jonge won nipt. De aanstelling van Hoekstra zou dan ook opvallend zijn. Wie de minister van Volksgezondheid daadwerkelijk gaat opvolgen is nog even afwachten. 

Lees ook: Minister Hugo de Jonge geeft inkijkje in gezinsleven

Bron: RTL Nieuws, RTL Nieuws | Beeld: Videostills YouTube