Denemarken legt vaccineren met AstraZeneca stil vanwege bijwerkingen

AstraZeneca

Ook in Oostenrijk zijn de bijwerkingen vastgesteld

In Denemarken is het vaccineren met AstraZeneca voorlopig stilgelegd. Bij een aantal gevaccineerden zijn bijwerkingen vastgesteld, waaraan zelfs mensen zijn overleden. 

Bloedstolsels

Bij een aantal gevaccineerden in Denemarken zijn bloedstolsels vastgesteld. Een persoon zou aan de gevolgen daarvan zijn overleden. Dat hebben de Deense gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA is inmiddels een onderzoek naar het coronavaccin gestart. Het vaccineren ligt daarom zeker twee weken stil in het land. 

Geen makkelijk besluit

De vaccinatiecampagne in Denemarken is in volle gang. Het land noemt het dan ook “geen makkelijk besluit” om het prikken stil te leggen. Het is echter niet meteen het einde van dit coronavaccin. “Het is belangrijk te benadrukken dat we niet afzien van het AstraZenecavaccin, maar alleen de vaccinaties pauzeren”, aldus de autoriteiten. 

Ook problemen in Oostenrijk 

De bijwerkingen zijn niet alleen in Denemarken ontdekt, ook in Oostenrijk zijn er problemen met AstraZeneca. Eerder werd daar al eenzelfde probleem gemeld. In Oostenrijk overleed toen een 49-jarige vrouw aan ernstige stollingsstoornissen nadat zij gevaccineerd was met het bewuste vaccin. Ook bij een 35-jarige vrouw werden bloedstolsels ontdekt na de prik. Oostenrijk heeft, net als Denemarken, de zaak in onderzoek. 

Lees ook: GGD wil vanaf mei 1,5 miljoen vaccinaties per week zetten 

Bron: NOS | Beeld: Pexels