Derde coronavaccin AstraZeneca lijkt positief: 60 tot 90 procent effectief 

De eerste resultaten zijn veelbelovend

Het Zweeds-Britse bedrijf AstraZeneca is de derde farmaceut die deze maand met resultaten van een coronavaccin komt. Eerder was er al positief nieuws over de vaccins van Pfizer en Moderna, die bleken beide meer dan 90 procent effectief te zijn. Het vaccin van AstraZeneca is voor 60 tot 90 procent effectief, blijkt uit resultaten dat het bedrijf vanmorgen publiceerde. 

Zeer effectieve bescherming 

Het coronavaccin dat de universiteit van Oxford ontwikkeld heeft, biedt een zeer effectieve bescherming, zegt farmaceut AstraZeneca. Uit de eerste tussentijdse resultaten blijkt dat de bescherming, afhankelijk van de dosis, varieert tussen de 60 en 90 procent. Het vaccin is op tienduizenden mensen getest en er zijn geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. Positief nieuws dus, want dat betekent dat het vaccin veilig te gebruiken is. 

 Verschillende dosering

De effectiviteit van het vaccin hangt af van de dosering. Het vaccin bestaat uit twee inentingen, die op twee verschillende manieren zijn getest bij de proefpersonen. De eerste groep kreeg eerst een halve dosis en daarna een hele, de tweede groep kreeg twee keer een volledige dosis. Uit de eerste resultaten blijkt dat de eerste groep beter beschermd is dan de tweede, maar gemiddeld genomen is de effectiviteit bij beide groepen 70 procent. 

Kostprijs en bestelling 

Nog meer goed nieuws: Nederland heeft al 11,7 miljoen doses van het Oxfordvaccin besteld. De Europese Unie heeft in totaal zo’n 300 miljoen doseringen gekocht. AstraZeneca wil het vaccin tegen kostprijs leveren, dat zou neerkomen op een bedrag van €2,50 per dosis. 

Lees ook: Dit is alles wat je moet weten over de twee coronavaccins

Bron: NOS, NOS | Beeld: Pexels