Dit is alles wat je moet weten over de twee coronavaccins

coronavaccins

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn veelbelovend

Vorige week kwam eindelijk het goede nieuws dat er een goedwerkend coronavaccin is ontwikkeld. Naast dat vaccin van Amerikaans concern Pfizer, komt nu ook de Amerikaanse farmaceut Moderna met bemoedigend nieuws. Beide fabrikanten claimen dat zij een vaccin hebben dat meer dan 90 procent effectief is in het voorkomen van coronabesmetting. Dit is wat je over de coronavaccins moet weten. 

Werking

Beide vaccins werken in beginsel hetzelfde. “Het vaccin van Pfizer heeft dezelfde bouwtekening als dat van Moderna”, zegt hoogleraar vaccinologie Cécile van Els van het RIVM tegen RTL Nieuws. “Een deel van de genetische code van het SARS-CoV-2 wordt ingespoten, zodat je immuunsysteem daar een respons tegen gaat bouwen. Dan ben je immuun.” Voor beide coronavaccins geldt dat je twee prikken nodig hebt voordat je beschermd bent. Er moeten enkele weken tussen die twee prikken zitten. “Het schema is wel anders: bij Moderna zit hier een tijd van vier weken tussen twee prikjes, bij Pfizer drie.”

Effectiviteit

Het lijkt erop dat het vaccin van farmaceut Moderna iets beter werkt dan dat van Pfizer. Het vaccin van Moderna zou namelijk effectief zijn bij 94,5 procent van de gevaccineerden, terwijl Pfizer een effectiviteit van 90 procent claimt. Een verschil van slechts 4,5 procentpunt dus. “Van dat verschil lig ik niet wakker”, zegt Van Els dan ook. “Dit zijn voorlopige resultaten, die kunnen nog veranderen. Maar dit zegt in ieder geval dat een groot deel van de gevaccineerden beschermd is tegen Covid-19. Boven de 90 procent vind ik indrukwekkend.”

Distributie

Waar het vaccin van Pfizer bewaard moet worden bij een temperatuur van 80 graden onder nul bewaard en vervoerd moet worden, blijft het vaccin van Moderna goed bij een temperatuur van 20 graden onder nul. Dat maakt de distributie van het coronavaccin van Moderna makkelijker dan dat van Pfizer.

Bijwerkingen

Volgens Pfizer en Moderna hebben de coronavaccins geen serieuze bijwerkingen. Farmaceut Moderna voerde hiertoe een onderzoek uit onder 30.000 mensen. De helft hiervan kreeg een placebo, de andere helft kreeg het vaccin. Van de mensen die het vaccin kregen, werden er vijf ziek. Niemand kreeg zware klachten. Bij het Pfizer-vaccin werden wat milde bijwerkingen gemeld, zoals spierpijn en wat koorts.

Meer testen

Klinkt dus veelbelovend. Toch zijn we er nog niet, zegt Van Els. “Er zal nog verder getest moeten worden om meer gegevens te verzamelen. Die gegevens worden dan aangeboden aan beoordelaars. Dat is nu nog niet gebeurd. Zij kijken of er een goede balans is tussen de veiligheid en de werkzaamheid van het vaccin.” Pas dan kan het vaccin op de markt verschijnen. “Er wordt wel al in grote aantallen geproduceerd, met het risico dat het niet gebruikt kan worden. Maar de kans dat de vaccins op de markt verschijnen wordt wel steeds groter.”

Op de markt

Hoelang gaat dat nog duren, al die testen? Dat kan nog wel zo’n twee maanden duren, aldus de hoogleraar vaccinologie. “Op z’n vroegst wordt het januari. Maar dan kunnen we natuurlijk nog niet allemaal worden ingeënt. Vaccineren zal stapsgewijs gebeuren.” Daarnaast heeft Nederland het vaccin formeel nog niet aangekocht. “We hebben al wel een deal, maar die moet nog worden bekrachtigd”, vertelt Van Els. “Dan hebben we een stuk of drie miljoen vaccins. Dat klinkt weinig, maar dat is toch weer goed voor anderhalf miljoen Nederlanders.”

Meer vaccins

Het is goed nieuws dat er anderhalf miljoen Nederlanders kunnen inenten, maar dat is natuurlijk nog niet genoeg. Daarom is het belangrijk dat er meer coronavaccins worden ontwikkeld. Die lijken eraan te komen. “We verwachten wel dat andere koplopers de komende weken of maanden met de eerste data gaan komen. Die zijn allemaal even belangrijk, want we hebben echt meer dan één of twee vaccins nodig”, vertelt Van Els. “De resultaten van deze twee vaccins zijn veelbelovend. Dat geeft vertrouwen in al die andere concepten die er nu aan komen.”

Lange termijn

Wat de werking van de coronavaccins op de lange termijn is, blijft de vraag. “Dat kunnen we ook niet weten op basis van de gegevens nu”, aldus Van Els. “Wat we wel weten is dat de werkzaamheid en veiligheid er goed uitzien voor de twee à drie maanden na de vaccinatie. Van andere vaccins weten we dat het dan op de lange termijn waarschijnlijk ook wel bescherming houdt. Maar dat kunnen we op dit moment niet helemaal zeker weten.” Hoelang het vaccin ons beschermt tegen het coronavirus hangt er tevens vanaf of het virus stabiel blijft. Mogelijk hebben we dan een herinenting nodig, maar dat is voor nu nog niet te zeggen, aldus Van Els.

Lees ook: De Jonge: coronavaccin mogelijk begin 2021 beschikbaar

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Nataliya Vaitkevich