Dienstplicht nu ook voor meisjes: deze week valt er een brief op de mat

Prinses Amalia krijgt ook een uitnodiging

Alle meisjes die in 2003 geboren zijn, krijgen deze week een brief van het ministerie van Defensie. In de brief staat dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Het is dit jaar voor het eerst dat meisjes onder de dienstplicht vallen.

Gelijke behandeling

In totaal gaat het om ruim 100.000 jonge meiden die een brief krijgen. Prinses Amalia is daar één van, zij wordt op 7 december 17 jaar en valt ook ‘gewoon’ onder de dienstplicht. In de brief staat dat de militaire dienstplicht nog bestaat, maar dat de plicht om op te komen is opgeschort. Jongens krijgen dezelfde brief al decennialang. Vanwege de gelijke behandeling voor mannen en vrouwen, besloot de Tweede Kamer in 2018 dat de dienstplicht ook voor meisjes moet gelden.

Carrièremogelijkheden

Dat de dienstplicht nu ook voor meisjes geldt, heeft voor het ministerie van Defensie een extra voordeel. Op deze manier kunnen zij meisjes wijzen op een carrière bij de krijgsmacht. Daar wordt al jaren op ingezet, maar tot op heden is slechts 10 procent van de militairen vrouw. “Het neemt iets toe, maar het is lastig om vrouwen voor de krijgsmacht te vinden”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Toekomst

De opkomstplicht is in 1997 opgeschort. Defensie heeft sindsdien ingezet op professionalisering van het leger. Sinds het opschorten zijn dienstplichtigen nooit meer opgeroepen, maar dat kan wél gebeuren. “We weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren”, vertelt minister Ank Bijleveld aan alle meisjes. “Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten.”

Lees ook: Houd jij van vallende sterren? Dan kun jij deze week genieten

Bron: NOS | Beeld: Pexels