Goed om te weten: dit moet je doen als je door het ijs zakt

door het ijs

De Reddingsbridgade geeft handige tips

Nu het ’s nachts flinks vriest, begint het bij veel mensen weer te kriebelen. Hoe leuk zou het zijn als we dit jaar op natuurijs kunnen schaatsen? De eerste schaatsbanen zijn geopend, maar op open water is het ijs op veel plekken nog onbetrouwbaar. Daarmee rijst ook de vraag: wat moet je doen als je door het ijs zakt? De Reddingsbrigade geeft tips. 

Rustig blijven

Het belangrijkste is om rustig te blijven, zegt de Reddingsbrigade. Alhoewel dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan is als je in ijskoud water belandt. “Op het moment dat je door het ijs zakt, zul je waarschijnlijk eerst schrikken van het koude water. Daar moet je doorheen. Goed blijven ademen en rustig blijven. Daarna moet je ruggelings uit het water proberen te komen. Niet op je buik dus, maar op je rug. Dat doe je door je rug tegen het wak te plaatsen en met je voeten kracht te zetten tegen de andere rand.”

Rollen 

Lukt het op die manier nog steeds niet? Probeer dan met je handen het ijs te breken, totdat je op een plek bent waar het ijs stevig genoeg is om eruit te klimmen. Wanneer je uit het water bent geklommen, rol dan naar een plek waar het ijs zeker dik genoeg is. “Als je meteen gaat staan, zak je er waarschijnlijk direct weer doorheen”, waarschuwt de Reddingsbrigade. 

Te dun ijs 

De schaatskoorts is zo groot, dat we massaal het ijs op gaan. Helaas gaat dat niet altijd goed met zo’n dun laagje ijs. Hulpdiensten hebben dan ook op verschillende plekken in het land schaatsers uit het ijs moeten redden. De Reddingsbrigade benadrukt dan ook om voorzichtig te zijn. “Op dit moment is het nog geen goed idee om te schaatsen op open water. Daarvoor is het ijs nog echt te dun. Het is voorlopig verstandiger om te schaatsen op een natuurijsbaan, ondergespoten weiland of ondiepe sloot.” 

Wil je weten waar het ijs voldoende betrouwbaar is? Hier vind je een overzicht. 

Lees ook: Vorst houdt aan: einde van de week kans op temperaturen tot -20 graden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay