Deze drie auto’s zijn het meest betrouwbaar

En deze auto’s zijn het minst betrouwbaar, zo blijkt uit Duits onderzoek

Hoeveel pechgevallen er per automodel in Nederland zijn? Dat geeft de Nederlandse Wegenwacht niet prijs. De Duitse zusterorganisatie ADAC blijkt daar echter niet zo moeilijk over te doen. De Duitse wegenwacht – ook wel de Gele Engelen genoemd – verzamelden meer dan drie miljoen pechmeldingen en maakten daarop uit welke auto’s het meest betrouwbaar zijn en op welke modellen je minder kunt bouwen.

Gegevens

De gele Engelen namen meer dan drie miljoen pechmeldingen onder de loep en concludeerden welke auto’s het meest en minst betrouwbaar zijn. De uitslag is gebaseerd op informatie van auto’s die tussen 2010 en 2017 zijn geproduceerd. Autopech die door eigen schuld was veroorzaakt, bijvoorbeeld langs de weg komen te staan met een lege tank, is niet meegnomen in de gegevens.

Uitslag

Het Duitse blad Der Spiegel concludeerde – op basis van de ADAC-informatie – welke auto’s het meest en minst betrouwbaar zijn.

Meest betrouwbaar:

  1. Toyota Aygo uit 2013
  2. Mini uit 2017
  3. BMW X1 uit 2017

Minst betrouwbaar:

  1. Fiat 500 uit 2014-2015
  2. Hyundai i20 uit 2011-2014
  3. Kia Ceed uit 2010-2014
  4. VW Saran uit 2013-2014, 2017
  5. Mercedes E-klasse uit 2010-2011

Indicatie

Hoewel de pechstatistiek van de ADAC is gebaseerd op de gegevens van 3 miljoen pechmeldingen, geeft de statistiek slechts een indicatie van de meest en minst betrouwbare auto’s. Zo zijn er een aantal andere factoren die ook een rol meespelen in de betrouwbaarheid van een auto. Zo is de ene auto-eigenaar een stuk nauwkeuriger in het onderhoud van zijn of haar auto dan de ander. Daarnaast wordt de ene auto wel in de garage gestald en de ander niet. De auto’s die het hele jaar door buiten staan hebben daardoor sneller accu- en elektronicaproblemen. Ook heeft een aantal automerken een eigen pechservice. Daardoor kan het aantal pechmeldingen van een bepaald merk een stuk lager liggen.

Hier kun je bekijken welke auto’s nog meer als meest en minst betrouwbaar werden bestempeld.

Lees ook: Vakantiegangers weer welkom in veel Europese landen

Bron: AD, ADAC, Focus | Beeld: Pixabay