Eerste Nederlanders krijgen vandaag vaccin apenpokken

vaccin

De wereldwijde uitbraak van apenpokken is nu een internationale noodtoestand

Apenpokken duiken steeds meer op in Nederland, en daarom kan een eerste groep mensen vandaag een vaccinatie krijgen. De eerste groep bestaat uit mensen die een hoger risico hebben op besmetting, zoals trans personen en sekswerkers. 

Besmettingen

Volgens minister Kuipers komen de meeste besmettingen tot nu toe het vaakst voor onder trans personen en mannen die seks hebben met andere mannen, of een andere vorm van intiem contact hebben gehad met mannen. Daarom krijgt een zeer specifieke doelgroep de komende weken een uitnodiging voor een vaccin op de mat.

Ook trans personen en mannen die seks hebben gehad met mannen die positief getest zijn op hiv en een hoog risico hebben op een soa, of die al bekend zijn met een soa-poli omdat ze daar een hoog risico op hebben, waaronder sekswerkers, krijgen een uitnodiging voor een vaccin.

Vaccinatie

De groep mensen die gevaccineerd wordt tegen apenpokken, krijgt het vaccin Imvanex. Dat vaccin is tegen pokken en wordt verwacht dat het ook gaat helpen tegen het verwante apenpokken. Dat doet het namelijk wel bij dieren, maar bij mensen is dit nog niet getest. Volgens GGD is het vaccin veilig, ook voor mensen met hiv. “Nog onbekend is hoe goed mensen in de praktijk na deze vaccinatie beschermd zijn”, valt er op de website van de GGD te lezen.

Internationale noodtoestand

Eerder werd al bekend gemaakt dat het WHO heeft bepaald dat de wereldwijde uitbraak van apenpokken een internationale noodtoestand is, wat het hoogste waarschuwingsniveau is van de WHO. Tot dusver zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 16.000 besmettingen vastgesteld in 71 verschillende landen, waaronder vijf sterfgevallen.

Vrouwen en kind

Minister Kuipers schreef vorige week in een Kamerbrief dat er in Nederland op 21 juli, tot nu toe 712 personen besmet zijn geraakt met het apenpokkenvirus. Het overgrote deel vond plaats onder de risicogroepen die nu een uitnodiging krijgen voor het vaccin. Vijf vrouwen en een kind in de basisschoolleeftijd zijn ook besmet geraakt met het virus.

Lees ook: Oud-president Trump steunt de Nederlandse boeren

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels