Er keken nog niet eerder zo weinig mensen via tv naar het WK

wk

Vooral jongeren kijken minder dan bij eerdere toernooien

Afgelopen dinsdag zagen 3,8 miljoen mensen hoe het Nederlands elftal won van Qatar op het WK voetbal. Dat klinkt als een behoorlijk aantal, maar is in verhouding juist erg laag. Nog niet eerder deze eeuw keken zo weinig mensen naar de groepsduels van Oranje op een WK.

Cijfers geanalyseerd

Het WK voetbal dat nu bezig is, werd al lange tijd door veel mensen geboycot. Bij de bouw van de stadions zijn veel mensen overleden en in Qatar vinden mensenrechtenschendingen plaats. Mediabureau GroupM was benieuwd naar de kijkcijfers van het WK. Zij analyseerden de cijfers van Stichting KijkOnderzoek vanaf 2000 en trokken de conclusie dat het dit jaar niet al te best is. Waarom er specifiek zo weinig mensen naar de wedstrijd van afgelopen dinsdag hebben gekeken, is moeilijk te verklaren. “Het lijkt een combinatie van het tijdstip (16.00 uur, red.) en de onaantrekkelijkheid van de wedstrijd. Mogelijk spelen het tumult rond het WK en het feit dat Nederland tegen Qatar speelde ook mee”, aldus mediaspecialist Jim Leeuw van GroupM. Daarnaast zou de tijd van het jaar een rol kunnen spelen: normaal vindt het WK plaats in juni.

Verder in het toernooi

Leeuw vermoedt dat meer mensen naar het WK gaan kijken als Oranje verder komt in het toernooi. “Dat wijzen de kijkcijfers van 2010 ook uit. De wedstrijden Nederland-Slowakije en Nederland-Brazilië werden op een doordeweekse dag om 16.00 uur gespeeld en toch door respectievelijk zes en zeven miljoen mensen bekeken.”

Als we de kijkcijfers van meerdere WK’s en EK’s met elkaar vergelijken, zien we dat ze tussen 2000 en 2014 best stabiel waren. Wel was het zo dat de toernooien waarbij Nederland het ver schopte, ook beter bekeken werden. “Het EK van 2020 (in de zomer van 2021, red.) werd al wel significant minder goed bekeken, met gemiddeld slechts 5,5 miljoen kijkers, terwijl het tijdstip en de dagen toen wel gunstig waren. Corona en lockdowns speelden misschien mee. En het was toen ook zeven jaar geleden dat Nederland meedeed aan een eindtoernooi.”

Nog meer kijkers verwacht

Leeuw verwacht wel dat het aantal kijkers voor dit WK nog aantrekt. “Van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten van aanstaande zaterdag verwacht ik nog niet zo veel. Komt er een kwartfinale tegen Argentinië, dan is die ook gewoon weer goed voor zes à zeven miljoen kijkers.” Opvallend genoeg kijken er vooral minder jongeren. “Vooral mensen van veertig jaar of jonger kijken minder naar dit WK. En voetbalfans kijken in steeds kleinere groepen.”

Oranje komt morgen weer in actie, tegen de Verenigde Staten in de achtste finales. De wedstrijd begint om 16:00 uur en is live op NPO1 te zien.

Lees ook: Durf te vragen: gaat het op sinterklaasavond sneeuwen?

Bron: NU.nl | Beeld: ProShots