Files door boerenprotesten: hooibalen in brand gestoken

hooibalen

Het opruimen van het puin gaat nog uren duren

Op verschillende plekken in het land waren vanochtend de snelwegen en op- en afritten geblokkeerd door boerenprotesten. Op verschillende plekken langs de weg stonden hooibalen in brand en is er puin en afval op de weg gedumpt. De acties vonden vooral bij de driehoek Barneveld, Zwolle en Hengelo plaats.

Protesten

Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn was het vanochtend raak, zo meldde de ANWB. Op de A50 lagen vanochtend in brand gestoken hooibalen, autobanden en ander afval. Ook waren er veel op- en afritten deels of volledig geblokkeerd door de boeren. Volgens de Rijkswaterstaat waren er tientallen blokkades.

Opruimen

Het opruimen van de hooibalen, mest en tractoren op de A1 en de A50 bij Apeldoorn en de A28 bij Staphorst en Nijkerk gaat nog uren duren, meldt de Rijkswaterstaat. Hierdoor heeft de Rijkswaterstaat extra weginspecteurs opgeroepen. Zij moeten zorgen voor een veilige situatie en proberen om de spullen zo snel mogelijk weg te krijgen. “Maar daar gaat wat tijd overheen”, aldus de woordvoerder.

De ANWB laat op Twitter weten dat het opruimen van de hooibalen, mest en de tractorbanden nog uren kan gaan duren en dat weggebruikers hier de hele ochtend rekening mee moeten houden.

Politie

“We kijken per situatie of het passend is om op te treden”, zegt een woordvoerder van de politie Overijssel. De politie brengt de acties nauwkeurig in kaart. Het is nog onbekend of er aanhoudingen zijn verricht tijdens de demonstraties. “Als het uit de hand loopt, grijpt de politie uiteraard in”, vervolgt een woordvoerder uit Midden-Nederland.

Lees ook: Opnieuw stijging gasprijs: rem op toevoer Russisch gas

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay