Opnieuw stijging gasprijs: rem op toevoer Russisch gas

gas

Het Russische staatsgasbedrijf gaat minder gas leveren aan Europa

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft afgelopen maandag aangekondigd dat zij nog minder gas gaan leveren aan Europa. Dit komt met name door het extra onderhoud aan de belangrijke Nord Stream-pijplijn. Hierdoor is de gasprijs dinsdag voor het eerst sinds maart boven de 190 euro per megawattuur gestegen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs.

Levering

Gazprom meldde dat er vanaf woensdag nog maar 33 miljoen kubieke meter gas per dag door de pijplijn gaat. Als je dit berekent is dit ongeveer twintig procent van de maximale capaciteit. Momenteel ligt de doorvoer op veertig procent. Doordat de levering wordt verminderd, zal dit de gasproblemen in Europa alleen nog maar meer vergroten. Vooral voor Duitsland, die een grote gebruiker is van Russisch aardgas. Ook andere landen, waaronder Nederland, maken zich er grote zorgen over.

Stijging

De prijs van het gas is dinsdag in de loop van de ochtend met 3,9 procent gestegen ten opzichte van maandag. Toen steeg de gasprijs ook al met bijna tien procent. Voor veel huishoudens heeft de oplopende gasprijs niet meteen gevolgen. Dit komt doordat veel mensen een doorlopend contract hebben, waardoor een snelle stijging van de gasprijs voorlopig geen effect heeft. Moet je binnenkort een nieuw contract afsluiten? Wees er dan op voorbereid dat je er meer van kan gaan merken.

Nog duurder

Iedereen gaat dit voelen in zijn of haar portemonnee volgens energie-expert René Peters van TNO. De energierekening zal hoger gaan worden. “GasTerra heeft nu gas moeten kopen op de wereldmarkt. Dat is met de huidige gasprijs veel duurder dan wat het bedrijf betaalde aan Gazprom. En nu wij en straks ook andere Europese landen op zoek moeten naar alternatieven, zullen die prijzen alleen maar stijgen.”

Lees ook: Wil je deze zomer gasloos kamperen? Dit is hoe je dat aanpakt

Bron: NU.nl, AD | Beeld: Unsplash, Dima Solomin