Frankrijk opnieuw in lockdown, Duitsland verder op slot

frankrijk duitsland

In deze landen worden de coronamaatregelen flink aangescherpt

Hoewel we in Nederland voorlopig nog in een ‘gedeeltelijke lockdown’ zitten, nemen andere landen strengere maatregelen. Frankrijk gaat opnieuw in een nationale lockdown, dat heeft president Macron bekendgemaakt in een toespraak. Ook Duitsland gaat verder op slot, in een zogenoemde ‘lockdown light’. 

Tweede lockdown Frankrijk

Dit voorjaar, tijdens de eerste piek van de pandemie, ging Frankrijk ook al acht weken volledig op slot. Het land gaat nu opnieuw in een nationale lockdown, dat maakte president Macron woensdag bekend in een toespraak op Twitter. Cafés, restaurants en zaken die niet essentieel zijn gaan dicht, scholen blijven dit keer wel open. Reizen tussen regio’s is ook niet meer mogelijk in het land. De Fransen mogen alleen uit huis om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of een uur per dag te sporten. Mensen mogen alleen nog naar hun werk als het écht niet anders kan. De Franse president stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn. Dinsdag noteerde Frankrijk ruim vijfhonderd doden, het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds het eerste hoogtepunt in april.

Duitsland verder op slot

Duitsland neemt ook strengere maatregelen tegen het oprukkende coronavirus. Het land gaat vanaf maandag deels op slot. Onder meer de horeca, fitnessstudio’s, theaters en bioscopen moet tot eind november dicht. Duitsland wil vooral de sociale contacten drastisch verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens samenkomen. Vanzelfsprekend wordt er door veel evenementen een streep gezet. Tot slot worden Duitsers verzocht om geen onnodige reisjes te maken en ook bezoekjes aan verwanten te vermijden.

Nationale inspanning

De Duitse bondskanselier Merkel noemde de situatie ‘zeer ernstig’. Ze riep dan ook op tot een ‘nationale inspanning’ om de besmettingen af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden. Media in het land spreken van een ‘lockdown light’, omdat in tegenstelling tot een eerdere lockdown niet alles dichtgaat. Zo mogen scholen, kinderdagverblijven, winkels en hotels openblijven.

Lees ook: Kabinet wacht met strengere coronamaatregelen, maar komt wel met waarschuwing

Bron: Metronieuws, Twitter | Beeld: Pexels, Eugene Dorosh