Geen nieuwe coronamaatregelen: dit zijn vanaf donderdag de regels

coronamaatregelen

De verzwaarde lockdown wordt zoals verwacht niet verlengd

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid kondigden dinsdagavond in de persconferentie aan dat er voor de komende weken geen nieuwe coronamaatregelen komen. Het verzwaringspakket, dat twee weken geleden werd ingezet, wordt tevens niet verlengd. Daarmee gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown. Voor wie de draad kwijt is geven wij een overzicht van de maatregelen die vanaf donderdag gelden. 

Bijeenkomsten

Het was voor veel mensen een bittere pil, toen ze nog maar twee mensen van buiten hun huishouden thuis mochten uitnodigen. Dat aantal gaat nu weer terug naar drie mensen. Voor bijeenkomsten buiten gaat de maximale toegestane groepsgrootte ook weer iets omhoog: vanaf donderdag mag je weer in groepjes van vier mensen samenkomen. In binnenruimtes geldt een maximum van dertig personen.

Cultuur en vrije tijd

De culturele sector heeft de afgelopen twee weken een flinke klap gehad door het verzwaringspakket. Nu de verzwaarde maatregelen zijn afgelopen, mogen musea, theaters, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden, bibliotheken én buurthuizen- en verenigingen weer open. Wel moet je hier reserveren en gelden de bestaande voorwaarden voor afstand houden en groepsgrootte.

Horeca

Helaas zal de horeca de komende periode nog dicht blijven. Cafés, restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden moeten de deuren gesloten houden. Hotels waren nog open en dat blijft ook zo. Als een hotel een restaurant heeft, mogen alleen gasten hier eten.

Winkels

Winkels, behalve die overwegend levensmiddelen verkopen, moeten om 20.00 uur sluiten. Vanaf dat tijdstip mogen winkels tevens geen alcohol meer verkopen en mag je het niet meer op zak hebben in de openbare ruimte.

Reizen

Rutte benadrukte dinsdagavond tijdens de persconferentie nogmaals dat het advies blijft om alleen te reizen indien strikt noodzakelijk. Dit geldt voor zowel reizen naar buitenland als in Nederland zelf. Dit advies blijft in ieder geval tot halverwege januari van kracht.

Sport

Sporten blijft, zoals de afgelopen tijd, beperkt mogelijk. Wel mag er vanaf donderdag weer in groepen tot vier personen worden gesport. Dit was de afgelopen twee weken, door het verzwaringspakket, maximaal twee. Bij sportwedstrijden mag geen publiek aanwezig zijn en de sportkantines, douches en kleedkamers blijven gesloten.

Mondkapjes

Vooralsnog blijft het dringende advies om mondkapjes te dragen in supermarkten, winkels en andere publieke binnenruimtes. Vanaf 1 december wordt dit advies een verplichting.

Testen

Per 1 december vindt er ook een verandering plaats wat betreft het laten testen op corona. Vanaf die datum geldt dat mensen die in beeld komen via bron- en contactonderzoek zich ook mogen laten testen als ze geen klachten hebben. De test vindt plaats vijf dagen na het laatste contact met een besmette persoon. Is de uitslag negatief? Dan kan de quarantaine gelijk eindigen. Eerder moest iemand nog de quarantaineperiode van tien dagen uitzitten.

Feestdagen

Voor 5 december hoeven we geen versoepelingen te verwachten, aldus Rutte. Dat betekent dat je Sinterklaas mag vieren met maximaal drie gasten buiten je eigen huishouden. De premier adviseerde in de persconferentie om een eventuele viering te verdelen over meerdere dagen als de groep te groot wordt. Of we kerst en oud en nieuw wél met meer mensen kunnen vieren, blijft onduidelijk. De premier en de minister benadrukten dat kerst nog ver weg is en dat er nu nog niet te zeggen is hoe de situatie dan zal zijn. Rond 8 december zal daar meer duidelijkheid over komen. “Er gloort voorzichtig licht aan het eind van de tunnel, maar we moeten de tanden op elkaar zetten”, aldus Rutte.

Lees ook: Dit is alles wat je moet weten over de twee coronavaccins

Bron: NOS | Beeld: Videostill