Geen plek voor (inter)nationale studenten in Amsterdam

studenten

‘Kom niet als je geen kamer hebt’

Er is geen plek voor (inter)nationale studenten die in Amsterdam willen gaan studeren en daar een kamer willen huren. Dit komt vooral wegens het feit dat er een tekort aan huisvesting is. Voor het eerst zien universiteiten geen andere optie dan studenten op te roepen niet te komen. Zo’n oproep werd niet eerder gedaan, schrijft Het Parool.

Hostels en vakantieparken

Bij de Amsterdamse universiteiten staan nu 72.769 studenten ingeschreven. Van hen komen er 17.987 uit het buitenland. Dat aantal loopt waarschijnlijk nog verder op, omdat zij zich nog steeds kunnen inschrijven. De afgelopen twee jaar zochten sommige internationale studenten hun onderkomen in hostels en op vakantieparken. Dit kon toen ook, omdat daar door de corona-pandemie ruimte voor was.

Kamer

Nu hostels en vakantieparken geen optie meer zijn voor de studenten, voelen universiteiten zich genoodzaakt om studenten te adviseren weg te blijven uit de hoofdstad. “Als je voor 1 augustus 2022 geen kamer hebt, raden we je af om komende academisch jaar aan de Vrije Universiteit (VU) te studeren”, zegt de VU tegen buitenlandse studenten. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) raadt studenten af om te komen. Zij laten weten dat als studenten voor 15 augustus geen kamer hebben, het niet verstandig is om te komen.

Stijging van twaalf procent

In het afgelopen studiejaar is het aantal internationale studenten aan Nederlandse hoge scholen met twaalf procent gestegen. Dit meldde de organisatie Nuffic eerder. In totaal stonden het voorbije studiejaar zo’n 115.000 studenten uit andere landen ingeschreven in het hoger onderwijs. Het aantal nieuwe studentenwoningen blijft ondertussen achter bij de vraag die ernaar is. Hierdoor loopt het tekort aan kamers fors op. Internationale studenten hebben daarnaast ook vaak nog geen netwerk opgebouwd in ons land waarop ze kunnen terugvallen.

Lees ook: Onderzoek toont aan: een 8-urige werkdag is veel te lang

Bron: RTL Nieuws, Metronieuws | Beeld: Pexels