Gevaarlijke TikTok-hype zorgt voor brandwonden bij kinderen

TikTok-hype

Een bezorgde vader wil anderen waarschuwen voor de trend

De app TikTok is erg populair, daar kunnen we niet om heen. Vooral kinderen en jonge tieners gebruiken de app veel, maar dit brengt ook extra risico’s met zich mee. Er gaat nu namelijk een trend op de app viraal waarbij jongeren vuurwerk aansteken en er vervolgens op gaan staan. En dat kan heel gevaarlijk zijn.

TikTok-hype

Op de app steken jongeren massaal een zogeheten flitser (vuurwerk) af. Vervolgens gaan ze erop staan, zodat er een nog hardere knal komt. Dit zorgt ervoor dat veel kinderen gewond raken en brandwonden oplopen. De 13-jarige Danzel is een van die kinderen en heeft er flinke pijn aan over gehouden. “Het doet best wel veel pijn en het kan nog erger, dus ja…”, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Gewonde zoon

Vader André Hol weet hoe erg het mis kan gaan. “Vooral nu je geen knalvuurwerk mag afsteken, zoeken die jongens naar alternatieven”, vertelt de vader. “En op deze manier komt er toch nog een knal. Het is gewoon categorie 1-vuurwerk dat je overal kan kopen, maar het is levensgevaarlijk!” Hij wil andere ouders en kinderen waarschuwen daarom voor de TikTok-hype. “Ik wil hier gewoon voor waarschuwen, de zorg zit hier niet op te wachten en ouders ook niet”, stelt André. “Danzel krijgt in ieder geval geen vuurwerk meer tot oud en nieuw.”

Vuurwerkverbod

Dit jaar geldt er opnieuw weer een algeheel vuurwerkverbod in Nederland. Op 19 november werd er een volledig vuurwerkverbod voor de aankomende jaarwisseling aangekondigd. Toch lijkt het erop dat veel Nederlanders zich niet aan die regel gaan houden. Zo bleek uit het jaarlijkse onderzoek van I&O Research. Nederlanders zijn over het algemeen tegen het verbod. Hmm…

Lees ook: Vuurwerkpeiling: een op tien gaat alsnog vuurwerk afsteken ondanks verbod

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pixabay