Ziekenhuizen trekken aan de bel: ‘GGD verspilt onnodig coronavaccins’ 

coronavaccins

GGD’s gooien 15 procent van de vaccins weg

Zo’n vijftien procent van de coronavaccins wordt verspild bij de GGD. Volgens ziekenhuizen en apothekers moet dat snel afgelopen zijn. GGD’s halen ‘slechts’ zes doses uit een flacon, het restje vaccin wordt vervolgens weggegooid. Ziekenhuizen benutten die restjes daarentegen wel, zij kunnen tot zeven vaccins uit een flacon halen. 

Niets verspillen

Door niets te verspillen kun je meer dan zes mensen vaccineren met één flacon, zeggen Ernst Kuipers en Noortje Swart, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en vaccincoördinator van alle ziekenhuisapothekers. Ziekenhuizen vullen restje vaccin dat na de zesde prik overblijft aan met een nieuwe flacon, op die manier kunnen zij uiteindelijk meer mensen vaccineren met dezelfde hoeveelheid. 

Volkomen veilig 

“Dat is dagelijkse praktijk in ziekenhuizen, dat doen we bijvoorbeeld ook bij dure kankermedicijnen”, legt Noortje uit. “Dit is in ziekenhuizen een standaardhandeling en volkomen veilig.” Ziekenhuizen gebruiken speciale zuinige spuitjes om alles te kunnen benutten. Daardoor blijft er vrijwel niets in het topje van de spuit achter. Kuipers en Swarts zeggen dat ziekenhuizen al hebben bewezen dat dit veilig kan, volgens hen moeten GGD’s het vaccin dan ook beter benutten. 

Verboden te mengen 

Waarom benut de GGD de coronavaccins niet optimaal? De koepelorganisatie van de GGD’s zegt dat het hen ‘ten strengste is verboden om te mengen’ door het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd. “Dit is heel streng geprotocolleerd en onder strikte voorwaarden is dit toegestaan aan ziekenhuisapothekers”, zegt Kim Roetert, woordvoerder van de GGD Ghor. Roetert geeft aan dat ze hierover wel in gesprek zijn. “Tot op dit moment mogen wij niet mengen, maar wij hopen dat ons dit uiteindelijk ook toegestaan wordt.”

Geen tijd te verliezen

Volgens Kuipers en Swart is er echter geen tijd te verliezen. “We zitten in crisistijd dus moeten we allemaal in crisisstand. We mogen geen enkel vaccin verspillen”, zegt Swart. Kuipers vult aan: “Hoe eerder meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder levens dit kost en hoe eerder we van maatregelen afkunnen, zoals de lockdown.” 

Naar een oplossing 

Volgens inspectiewoordvoerder Mariël van Dam mogen de GGD’s niet gaan werken volgens de richtlijnen die in het ziekenhuis worden gebruikt. “Zeven uit een flacon is alleen voorbehouden aan ziekenhuizen, omdat daar mensen werken met een bepaalde opleiding en vaardigheden”, legt Van Dam uit. Swart ziet daarentegen juist weer mogelijkheden om GGD’s te helpen om zuiniger met coronavaccins om te gaan: “We kunnen naar een oplossing toewerken en daar apothekersassistenten of geneeskundestudenten voor opleiden. Zo ingewikkeld is het niet.” 

Lees ook: Wat houdt 95 procent effectiviteit van het coronavaccin precies in?

Bron: AD | Beeld: Pexels, Nataliya Vaitkevich