Wat houdt 95 procent effectiviteit van het coronavaccin precies in?

effectiviteit coronavaccin

De makers van het Pfizer-vaccin leggen uit hoe het zit 

We zijn in Nederland volop bezig met vaccineren. De vaccins die gebruikt worden, zijn op duizenden mensen getest en hebben een effectiviteit van 95 procent. Maar wat betekent dat eigenlijk en hoe gaan die testen in zijn werk? De makers van het Pfizer/BioNTech-vaccin leggen het uit.  

Verschillende coronavaccins 

Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn farmaceuten volop bezig met het maken van een vaccin. Op dit moment zijn er maar liefst 54 verschillende coronavaccins in ontwikkeling, die worden getest op duizenden personen. Ondertussen zijn de eerste vaccins ook al goedgekeurd, waaronder die van Pfizer/BioNTech — een samenwerking tussen het Duitse BioNTech en de Amerikaanse farmaceut Pfizer. Het vaccin heeft veelbelovende resultaten. Zo liet Pfizer weten dat hun vaccin na een reeks testen voor 95 procent effectief is. 

Het onderzoek

Sinds juli vorig jaar hebben er zo’n 44.000 proefpersonen meegewerkt aan het onderzoek van Pfizer. De helft hiervan kreeg daadwerkelijk het vaccin, de andere helft kreeg een placebo (zout water). De resultaten werden bekeken door een onafhankelijke groep wetenschappers, zij wisten als enige wie een vaccin kreeg en wie een placebo. 

Effectiviteit onderzoeken 

Maar hoe kom je er nu achter of een vaccin effectief is? Daarvoor moesten genoeg proefpersonen besmet raken met corona. Tot nu toe zijn er 170 personen uit de testgroep besmet, waarvan 162 een placebo ontvingen en acht een vaccin. Van de acht gevaccineerden kreeg één persoon ernstige symptomen. Het vaccin is effectief te noemen, wanneer het zowel milde als ernstige vormen van corona voorkomt.

Hoe goed is 95 procent?

We horen je denken: 95 procent is veel, maar het is nog steeds geen 100 procent. Dat klopt, maar een volledige dekking is ook niet gebruikelijk bij vaccins. Als we het coronavaccin vergelijken met anders vaccins, dan is deze effectiviteit zelfs vrij hoog. Het griepvaccin heeft bijvoorbeeld ‘maar’ een effectiviteit van 40 tot 60 procent. Een vaccin tegen de mazelen is 97 procent effectief, dat is één van de meest effectieve vaccins die er bestaan. 95 procent effectiviteit is dus helemaal niet slecht!

Lees ook: Dít zijn tot nu toe de bijwerkingen van het coronavaccin in Nederland 

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels