Grensoverschrijdend gedrag studentencorps: studenten voelen zich onveilig

studentencorps

We zijn klaar met dit seksisme’

Tientallen vrouwen van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. voelen zich onveilig na seksistische speeches van mannelijke leden. “Vrouwen zijn niks en niks meer dan een hoer”, was één van de vele uitspraken tijdens het lustrumdiner van het Amsterdamse studentencorps. Verschillende vrouwen schreven een boze brief aan bestuur. “We zijn klaar met dit seksisme.”

Speeches

Het A.S.C./A.V.S.V. had afgelopen zondag hun zogeheten ‘herendiner’, waar meerdere mannelijke leden buiten hun boekje gingen. Zo werden vrouwen ‘sperma-emmers’ genoemd en werd er gezegd dat mannen ‘de nekken van vrouwen zullen breken’ om hun ‘lul erin te steken’. Op een video op Dumpert is een van de speeches te zien waarin vrouwen ‘hoeren’ worden genoemd. Als het publiek ‘hoer’ scandeert, antwoordt de man: “Exact mannen, jullie beginnen ze een beetje te herkennen.”

Boze brief

Door de verschillende vrouwonvriendelijke speeches, hebben tientallen vrouwen samen een boze brief geschreven naar het bestuur. In deze brief staat dat meerdere vrouwen binnen A.S.C./A.V.S.V. zich niet veilig voelen. Hierdoor besloten een aantal van hen maandag niet naar de laatste dag van het lustrum te gaan. In de brief staat ook dat jonge vrouwen die zondag tijdens het diner in de bediening werkten, zich erg onveilig voelde. Deze jonge vrouwen waren extern en dus geen lid van de vereniging.

Sancties

“Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend”, laat voorzitter Heleen Vos van de senaat van het corps weten in een e-mail. Vos laat ook weten dat de senaat een intern onderzoek heeft ingesteld naar alle mannen die tijdens het diner spraken. “Daaruit kunnen sancties volgen, inclusief schorsing of beëindiging van het lidmaatschap.”

Ook verschillende mannen binnen het corps hebben zich uitgesproken over de uitspraken die zijn gedaan tijdens het herendiner. Zij zeggen zich te schamen voor hun gedrag. “We hielden onze mond en bleven zitten, waardoor het leek alsof we iets wat onacceptabel is, acceptabel vonden.”

Geldkraan dicht

In september 2021 hebben de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de HvA alle beurzen ingetrokken, vanwege excessen tijdens de ontgroeningsperiode toentertijd. In regulier overleg wordt nu steeds bekeken of er een cultuuromslag plaatsvindt bij de studentenverenigingen. “Daar helpt het nieuwste incident niet bij”, vertelt woordvoerder Yasha Lange van de UvA namens drie instellingen. “Het zal worden meegenomen.”

De woordvoerder noemt de gebeurtenissen ‘onacceptabel’, zeker nu er een proces gaande is om het vertrouwen terug te winnen bij de universiteiten en de hogeschool. “Er lijkt geen enkele reden om op ons besluit van afgelopen jaar terug te komen. Wij vinden dit een zeer ernstig incident.”

Lees ook: Heftig: arrestatie agressieve man leidt tot getaserde hond

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels