Groningen uitgeroepen tot gezondste stad van Nederland

gezondste-stad

Het is de tweede keer dat die stad bovenaan de lijst staat

Groningen is voor de tweede keer uitgeroepen tot de gezondste stad van Nederland. Het is het resultaat van onderzoek van adviesorganisatie Arcadis, die twintig steden op hun gezondheid beoordeelde. Ze keken daarbij onder andere naar fietsvriendelijkheid en het tegengaan van hittestress.

Allemaal wat groener geworden

Twee jaar geleden stond Groningen ook al bovenaan de lijst. Op de tweede plek staat Emmen; de laatste plek is aan Rotterdam toebedeeld. Uit het onderzoek blijkt dat alle Nederlandse steden de afgelopen jaren gezonder zijn geworden. De vier grootste steden in ons land (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) hebben wel minder vooruitgang geboekt dan andere steden. De grote steden kampen met verschillende problemen, waaronder slechte luchtkwaliteit.

Niet in de top tien

Opvallend aan de lijst, is dat de grote steden allemaal niet in de top tien staan. Utrecht staat pas op de veertiende plek (terwijl die stad in 2020 nog iets hoger stond, op plek twaalf). Den Haag staat op plek zestien, Amsterdam op plek achttien en Rotterdam is dus de hekkensluiter. Hieronder zie je de volledige lijst:

 1. Groningen
 2. Emmen
 3. Apeldoorn
 4. Nijmegen
 5. Maastricht
 6. Almere
 7. Amersfoort
 8. Haarlem
 9. Enschede
 10. Breda
 11. Arnhem
 12. Eindhoven
 13. Leeuwarden
 14. Utrecht
 15. Terneuzen
 16. Den Haag
 17. Tilburg
 18. Amsterdam
 19. Zaanstad
 20. Rotterdam

Behoefte aan nog meer groen

Volgens Arcadis was er tijdens de uitbraak van COVID-19 meer urgentie bij het vergroenen van steden. Inwoners gingen meer wandelen en dus was een groene omgeving belangrijker, aldus het AD. Nu mensen weer minder gaan thuiswerken, verdwijnt de noodzaak voor groen weer. Veel steden zitten nu met het probleem dat ze moeten vergroenen, maar ook meer huizen moeten bouwen door de woningnood.

Lees ook: BNNVARA gaat in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk over spijtbetuiging

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Alexei Maridashvili