Grootschalig boerenprotest: dit staat er te gebeuren

Boeren in protest tegen plannen stikstof

Het wordt misschien wel het grootste protest van veehouders ooit in ons land. Naar verwachting trekken zo’n 22.000 boeren vandaag naar Stroe. De boeren protesteren vandaag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dit staat er allemaal met de boeren te gebeuren.

Stikstofmaatregelen

In Stroe worden vandaag zo’n 22.000 boeren verwacht. Ze protesteren daar tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Volgens het kabinet moet de uitstoot van stikstof in 2030 met vijftig procent zijn teruggedrongen. De landbouw heeft een groot aandeel in de uitstoot van stikstof, met name veehouders rond natuurgebieden. Zij moeten door deze toekomstige maatregelen hun uitstoot soms wel tot 95 procent beperken.

Strijdkas

Het protest zou oorspronkelijk in Den Haag worden gehouden, maar is verplaatst naar het Gelderse dorpje Stroe in de gemeente Barneveld. Onder meer Agractie, LTO Nederland en Farmers Defence Force (FDF) zijn bij de protesten van de boeren betrokken. FDF heeft een strijdkas in het leven geroepen, om toekomstige acties te kunnen betalen. ”Onze strijdkas moet gevuld worden, want we gaan door tot het einde, tot dit beleid weg is,” aldus FDF.

Ontbijt op het Malieveld

Omdat er een kleinere groep veehouders vindt dat Den Haag ”het kwaad is en juist daarom daar moet worden gedemonstreerd,” is er vanmorgen een ontbijt op het Malieveld. Verschillende politici, onder wie Wybren van Haga en Nynke Koopmans van BVNL, hebben aangegeven bij dit ontbijt aanwezig te willen zijn. Het ontbijt vindt plaats voorafgaand aan de landelijke actiedag. Om 09:00 stappen de boeren en burgers op en vertrekken ze met zijn allen richting Stroe.

Sprekers

Vanaf 12:00 zullen een aantal sprekers het woord nemen. Onder anderen Tweede Kamerlid Caronline van der Plas van de BoerenBurgerBeweging (BBB), burgemeester René Verhulst van Ede (CDA) en Zeeuws Statenlid Bertie Steur. Het programma van sprekers duurt tot ongeveer 14:30.

Zware ochtend- en avondspits

Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zeer zware ochtend- en avondspits vanwege het landelijk protest. Ook buiten deze tijden kan het extreem druk zijn op de snelwegen. De grootste verkeershinder wordt verwacht in het midden en het oosten van het land, maar ook rondom Den Haag kan het flink druk gaan worden. ”Wie thuis kan werken, doet er verstandig aan dit ook te doen,” meldt Rijkswaterstaat.

 

Lees ook: Planbureau: landbouw verdwijnt door strenge klimaatregels

Bron: metronieuws, omroepwest | Beeld: Pexels