Helft van Nederlanders is voor verbod op sigarettenverkoop

sigaretten

Een groot deel van de Nederlanders ziet de verkoop in sigaretten het liefst verdwijnen

Uit onderzoek van Hart van Nederland is gebleken dat de helft van de Nederlanders vindt dat sigaretten helemaal moeten verdwijnen. De andere helft vindt daarentegen een verbod op de verkoop van sigaretten nog te ver gaan.

Verbod op sigaretten

Hart van Nederland vroeg van zo’n 3000 mensen hun mening over de verkoop van sigaretten. 49 procent is voor zo’n verbod, terwijl de tegenstanders iets in de minderheid zijn met 46 procent. Het is de bedoeling dat een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld in 2030 stopt met de verkoop van sigaretten in Engeland. In Nederland zal dit nog wel even duren, omdat de wetgeving dit niet zo snel toe laat.

Criminaliteit

Toch lijkt het er dus op dat veel Nederlanders de tabak het liefst uit de schappen zien verdwijnen. Tegenstanders zijn juist bang dat zo’n verbod voor meer criminaliteit zal zorgen en dat “roken dan illegaal wordt en criminelen er geld mee gaan verdienen.”

Softdrugs

Verder is een grote groep Nederlanders wel een beetje klaar met ‘de betutteling’. Zo’n 50 procent vindt dan ook dat er verder niets verboden hoeft te worden. Een kwart zou softdrugs graag verboden zien worden en een vijfde vindt open haarden en vuurkorven verleden tijd. Een verbod op vlees, vliegreizen, auto’s op benzine en diesel, en alcohol werd door bijna niemand goedgekeurd. Wat vind jij?

Lees ook: Rook jij ‘slechts’ 1 sigaret per week? Dít doet het met je lichaam

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels