Rook jij ‘slechts’ 1 sigaret per week? Dít doet het met je lichaam

Zó slecht is het voor je gezondheid…

Wie is gestopt met roken, kan een sigaretje op z’n tijd niet altijd weerstaan. Af en toe een sigaretje roken is vast niet zo heel erg, toch? Helaas is niets minder waar. Zelfs als je alleen in het weekend maar één sigaret opsteekt, vergroot je de kans op een hartaanval.

Onderzoekers van de Londense University College stellen dat minder roken geen zin heeft voor je gezondheid. Dit concludeerden ze op basis van 55 studies die gepubliceerd werden in het British Medical Journal.

Schadelijk
Dat roken schadelijk is voor je gezondheid hoeven we je niet meer te vertellen. Hoewel de meeste mensen denken dat voornamelijk longkanker het gevolg is van (veel) roken, is dat niet het geval. Veel rokers overlijden aan een beroerte of een hartinfarct, zo legt Marc Willemsen, hoogleraar Tabaksontmoediging uit aan RTL Nieuws. Ook vertelt hij dat het roken van een pakje sigaretten per dag, vrijwel net zo schadelijk voor je kan zijn als het roken van één á twee sigaretten per week. Willemsen stelt dat je hoe dan ook de kans op hart- en vaatziekten vergroot. “Er zit veel rommel in één sigaret.”

Meeroken
Ook als je zelf niet rookt en ‘slechts’ een meeroker bent, wordt het tijd om je achter de oren te krabben. Zelfs als je weinig tabak inademt, heeft dit gevolgen voor je gezondheid. “Een klein beetje roken en meeroken heeft dezelfde risico’s.” Rookt je partner? Dan maak jij -als je meerookt- ook meer kans op hart- en vaatziekten.

Lees ook: Wil je stoppen met roken? Dit trucje maakt het veel makkelijker

Bron: Libelle, RTL Nieuws | Beeld: Pexels