Hittegolf zorgt voor veel extra sterfgevallen: ruim 400 meer dan normaal

sterfgevallen hittegolf

De warmte zelf is de grootste oorzaak

Tijdens de hittegolf van vorige week zijn er ruim 400 mensen meer overleden dan normaal. De stijging is vrijwel volledig toe te wijzen aan de warmte. Het is voor het eerst sinds dertien weken dat de cijfers zo hoog liggen. 

Meer dan normaal

In de week van 10 tot en met 16 augustus zijn er naar schatting 3100 mensen overleden. Dat zijn er ruim 400 meer dan normaal in een week overlijden, dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van overlijdensberichten. In dezelfde week zijn er relatief weinig mensen overleden aan corona (15 in totaal), de hoge cijfers zijn daarom vrijwel volledig toe te schrijven aan de warmte. De landelijke hittegolf begon al op 5 augustus en telde maar liefst negen tropische dagen, waarbij de temperatuur boven de 30 graden uitkwam. 

Voor het eerst sinds dertien weken

Het is voor het eerst sinds dertien weken dat de sterfte  zoveel hoger is. Daarvoor zorgde de coronapandemie ervoor dat de sterfte wekenlang hoger was dan gemiddeld. In die weken overleden er bijna 9000 mensen meer dan zonder corona normaal zou zijn. Bij de hoge sterfte tijdens de hittegolf gaat het in de meeste gevallen om mensen van 80 jaar en ouder. Ook huisartsen constateerden vorige week veel klachten naar aanleiding van de warmte. “Het gaat bijvoorbeeld uitdroging of een zonnesteek”, zegt CBS-onderzoeker Maarten Bloem in het NOS Journaal op Radio 1.

Kan nog oplopen

Tijdens de hittegolf in juli vorig jaar waren er ook zo’n 400 extra sterfgevallen. Toch is het niet helemaal te vergelijken. “Dit voorjaar was er ook een grote covid-uitbraak en vorig jaar hadden we geen corona, maar ook geen grote griepepidemie”, aldus Bloem. Er is ook niet altijd een verband tussen hittegolven en extra sterfgevallen. In 2018 leidden hittegolven amper tot extra overlijdens. Dit sterftecijfers kunnen nog verder oplopen, omdat het begin deze week ook nog warm was

Lees ook: Dit is waarom je warm moet douchen tijdens een hittegolf

Bron: NOS, Metro | Beeld: Pexels