Huh? In dit Gelderse dorpje is nog altijd een hittegolf gaande

hittegolf

De temperatuur is hier nog niet onder de 25 graden gekomen

De hittegolf die het land de afgelopen week in z’n greep hield, kwam afgelopen week ten einde toen de temperaturen iets zakten en er hier en daar buien vielen. Toch is er één plaats in Nederland waar de hittegolf nog altijd gaande is.

Lokale temperaturen

Dit weekend konden we lokaal genieten van een verfrissende regen- of onweersbui en daalde de temperatuur eindelijk onder de 25 graden. Maar, inwoners van het Gelderse Hupsel konden niet genieten van verkoelende temperaturen, daar is het namelijk nog altijd niet kouder dan 25 graden geweest. En met weer een aantal tropische temperaturen in het verschiet, ziet het er nog niet echt rooskleurig uit.

In Hupsel worden de aanhoudende warme temperaturen ook wel de Hupselse Hittegolf genoemd. De maximumtemperatuur is al meer dan 13 dagen boven de 25 graden. Er is sprake van een hittegolf als het tenminste vijf dagen op rij 25 graden is en drie dagen warmer dan 30 graden.

Record

En hoewel de hittegolf vorige week woensdag in de meeste plaatsen in Nederland ten einde kwam, bleef het in Hupsel warm. De kans is groot dat het de komende dagen nog even aanpoten wordt voor de Hupselse inwoners, want vanaf morgen schieten de temperaturen weer omhoog en kan het zelfs weer boven de 30 graden worden. Dan kan Hupsel zelfs een record evenaren in Nederland, als een van de langste regionale hittegolven ooit.

Al wordt dat record lastig, want tot nu toe is het record een hittegolf van 29 dagen, dat plaatsvond in 2018, toevallig ook in Hupsel. Aha!

Lees ook: Dan weer droog, dan weer wateroverlast: hoe kan dat?

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels

Array