Huizenmarkt draait: afdingen is weer mogelijk voor kopers

afdingen

Goed nieuws voor kopers

De huizenmarkt lag flink op zijn kop en moesten huizenzoekers jarenlang tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper zat er niet bij, tot nu. Makelaars laten namelijk weten dat kopers weer druk bezig zijn met afdingen, deelt De Telegraaf vandaag. 

Draaiende markt

Volgens directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland is de markt al aan het draaien. “Biedingen nemen af, bezichtigingen nemen af. Makelaars en consumenten moeten er alleen nog aan wennen”, aldus Van Wijgerden. “Ons vak wordt leuker. Het is niet meer alleen het inleveren van een bod.”

Gezonde ontwikkeling

Zelfs in grote steden is er een eerlijke kans op een woning. Aankoopmakelaar Niels Bakker ziet dat kopers in Amsterdam zelfs kans hebben om iets van de prijs af te dingen. Het zijn overigens niet de kant-en-klare woningen waar veel interesse in is, volgens makelaar Remmie Cornelissen uit Nieuwegein is de meeste prijsdruk vooral op kluswoningen. “Met aannemers is het nu tenslotte drama. Dat biedt wel kansen voor kopers die een beetje handig zijn.”

Vereniging Eigen Huis noemt het draaien van de huizenmarkt een gezonde ontwikkeling: “Er is meer keuze, al loopt het animo terug. Maar het is nog niet zo dat de huurprijzen dalen. Alleen gaat de koper niet meer ten koste van alles toeslaan.”

Afdingen

Nu de biedingen niet meer in een hoge hoed gaan en het aanbod inmiddels enorm verruimd is, kunnen kopers eindelijk weer een beetje afdingen. Maar hoe doe je dat ook alweer? Bereid je allereerst goed voor. Bepaal bijvoorbeeld vooraf wat jij maximaal voor een huis kunt betalen. Beargumenteer daarnaast altijd je openingsbod. Noem je bod alleen niet meteen, maar vertel ook je argumenten. Vertel bijvoorbeeld iets over je huidige financiële situatie.

Ook is het erg belangrijk om zakelijk te blijven. Als de verkoper merkt dat je enthousiast bent, drijft hij de prijs op. Dit wil echter niet zeggen dat je niet vriendelijk mag zijn. Als jij op goede voet bent met de verkoper, gunnen zij jou het huis eerder voor een prijs waar jij blij mee bent.

 

Lees ook: B&B Vol Liefde-kijkers verbaasd door nieuwe kandidaat

Bron: De Telegraaf | Beeld: Pexels