Dit is de invloed van corona op het tellen van de stemmen

Vandaag is de laatste dag om je stem te laten horen

Het is verkiezingsweek en sinds maandag zijn de eerste stembureaus al open. Er is al volop gestemd per brief   en vandaag is de laatste dag om te stemmen in het stemhokje. Door corona verloopt het stemmen anders dan normaal, maar heeft het ook invloed op de uitslag?

Stemmen tellen tijdens corona

Uiteindelijk hebben de coronamaatregelen erg weinig invloed op het tellen van de stemmen. Met de avondklok wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die hun stem uitbrengen. Ook degenen die de stemmen tellen, kunnen dit gewoon na 21.00 uur doen. Wel geldt dat alle tellers een mondkapje dragen en onderling anderhalve meter afstand houden. Ook is het tellen openbaar. Dit betekent dat je als kiezer erbij aanwezig mag zijn, ook na de avondklok. Daarin is niks veranderd.

Exitpoll minder nauwkeurig

Wel betekenen de maatregelen dat exitpolls waarschijnlijk minder nauwkeurig zijn. De organisatie Ipsos voert altijd een exitpoll uit in opdracht van de NOS. Bij een exitpoll wordt aan mensen die het stembureau verlaten gevraagd wat zij gestemd hebben. Hiermee heb je over het algemeen een goed idee van de uiteindelijke uitslagen. Dit jaar ligt dat dus anders. Briefstemmen kunnen immers niet meegenomen worden in een exitpoll. v waarschuwt daarom dat de uitslagen in de exitpolls kunnen verschillen van de daadwerkelijke uitslagen.

Bekendmaking van de uitslagen

Om de stemmen te tellen en tot een uiteindelijke uitslag te komen, zijn de stappen dit jaar niet anders. Eerst worden de stemmen per stembureau geteld. Daarna worden de stemmen per gemeente opgeteld. Vanaf hier worden de stemmen per kieskring opgeteld. Vanuit de twintig kieskringen gaan de stemmen vervolgens naar de Kiesraad. Al met al duurt dit proces vaak enkele dagen.

Lees ook: Mark Rutte doet een boekje open over hoe hij vroeger als kind was 

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels