Kabinet: per direct dringend advies tot het dragen van mondkapjes

advies mondkapjes

Een dringend advies van premier Rutte

Vooralsnog is het geen verplichting, maar een dringend advies: het dragen van mondkapjes in openbare binnenruimtes. Dat maakte premier Rutte gisteren bekend tijdens het coronadebat in de Tweede kamer.

Dringend advies

De roep om een mondkapjesplicht in Nederland werd de afgelopen dagen steeds groter. Gisteren is het er dan eindelijk doorgekomen. Tijdens het coronadebat richtte premier Mark Rutte zich tot alle Nederlanders: “Het kabinet adviseert dringend om in publieke binnenruimtes een niet-medisch mond- en neusmasker te gebruiken.” De premier benadrukt dat het om een advies gaat, niet om een plicht.

Vragen

Het kabinet gaat dit advies de komende dagen verder uitwerken. Rutte begrijpt dat er over dit nieuwe advies veel vragen zullen ontstaan. “Die gaan wij proberen de komende dagen zo goed mogelijk allemaal op een rijtje te zetten. Maar de hoofdregel is: zet binnen een mond- en neusmasker op. In het café, restaurant, de winkel, een overheidsgebouw, parkeergarage, station. Als u gaat zitten, kunt u het afzetten.’’

Publieke binnenruimtes

Het mondkapjes-advies geldt in alle openbare binnenruimtes, zoals:

  • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.
  • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Het advies gaat vooralsnog niet gelden in het primair of voorgezet onderwijs. Aanstaande vrijdag, 2 oktober om 18.00 uur worden het precieze advies en de definities van publieke binnenruimtes bekendgemaakt.

Lees ook: Musical Soldaat van Oranje stilgelegd: helft van de cast heeft corona

Bron: Rijksoverheid, AD | Beeld: Videostill YouTube