Kabinet komt morgen waarschijnlijk met strengere maatregelen

maatregelen

Rutte overweegt onder andere musea, bioscopen en theaters twee weken te sluiten

Het kabinet heeft zondag in het Catshuis overlegd over het effect van de huidige gedeeltelijke lockdown en mogelijk strengere maatregelen. Zo wordt overwogen om musea, bioscopen, theaters, bibliotheken en pretparken vanaf donderdag voor twee weken te sluiten. Daarnaast wordt het maximumaantal mensen dat samen op straat mag zijn verlaagd van vier naar twee. 

Strengere maatregelen

Hoewel het aantal besmettingen de laatste dagen voor het eerst tot onder de tienduizend zakte, is dit slechts een voorzichtig teken. Maar zijn extra maatregelen dan wel nodig? Volgens een Haagse ingewijde waren de bewindslieden daarover zondag flink in discussie. Morgen, in een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, zal duidelijk worden wat het kabinet heeft besloten.

Buitenland

Naast een sluiting van de culturele sector en een kleiner gezelschap op straat, zullen Rutte en De Jonge hoogstwaarschijnlijk reizen naar het buitenland willen blijven ontmoedigen. Met het wintersportseizoen op de loer zullen zij niet willen dat veel Nederlanders de pistes opzoeken. Het dringende advies van het Outbreak Management Team (OMT) is om tijdens de kerstvakantie thuis te blijven.

Te afwachtend

Midden oktober kondigde Rutte de huidige gedeeltelijke lockdown aan. Toen werd de horeca gesloten, kreeg iedereen het dringende advies om in publieke ruimten een mondkapje te dragen en alleen te reizen als dit noodzakelijk was. Rutte hoopte toen dat ‘deze hamer groot genoeg is om het virus plat te slaan’. Toch bleef het dagelijkse aantal besmettingen flink stijgen, tot ver boven de tienduizend. De kritiek klinkt dan ook dat het kabinet te afwachtend is. De druk op de zorg zou binnen afzienbare tijd te groot worden, waardoor ziekenhuizen mogelijk patiënten moeten weigeren.

Lees ook: Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan alle adviezen houdt?

Bron: NOS | Beeld: Videostill