Klein deel avondklokboetes per ongeluk geseponeerd

boete

Een woordvoerder noemt het een ‘menselijke fout’

Gelukkig zijn we alweer een tijdje uit de coronapandemie en kunnen we weer doen wat we willen, maar dat is weleens anders geweest. Kennen jullie die vervelende avondklok namelijk nog? En als je die avondklok dan overtrad, kreeg je ook nog eens een boete. Toch hebben sommigen avondklokovertreders geluk, zo meldt het AD.

Ongelukje

Naar schatting hoeven zo’n duizend overtreders die avondklokboete namelijk niet meer te betalen. Dit komt doordat het Openbaar Ministerie (OM) deze per ongeluk heeft geseponeerd. Een woordvoerder meldt inderdaad dat dit waar is, maar dat dit niet de bedoeling was. Zo noemt ze het een ‘menselijke fout’ en is er volgens haar absoluut geen sprake van ‘willekeur’.

Seponeren

Door de enorme voorraad boetes die zijn ontstaan door de coronapandemie en de capaciteitsproblemen, lagen er veel zaken al een hele lange tijd op de plank. Het OM seponeert in sommige gevallen kleine zaken als het erop lijkt dat de verjaringstermijn niet wordt gehaald. Echter was dit niet de bedoeling bij de avondklokboetes, aangezien deze overtreding een maatschappelijke impact had.

Boetes

Het zou gaan om boetes van de mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de boete. De boetes werden vorig jaar januari uitgedeeld, nadat er een avondklok werd ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De kosten van deze boete waren niet mals. Mensen moesten maar liefst 95 euro aftikken als ze de avondklok hadden overtreden. De politie schreef er maar liefst zo’n 95.000 uit.

De woordvoerder vindt het lastig om te zeggen hoeveel boetes er ongeveer zijn geseponeerd, maar het zou gaan om zo’n 1 procent van het totaal. Het OM doet er nu alles aan om de aangevochten boetes die nog niet zijn verscheurd, voor het eind van de verjaringstermijn door een rechter te laten toetsen. Bij wie de boetes al zijn geseponeerd, hebben geluk. De beslissing is namelijk niet meer terug te draaien.

Lees ook: Bijzondere kandidaat bij Secret Duets: ‘Dit is bizar’

Bron: AD, NU | Beeld: iStock