Klimaatverandering: deze dagelijkse dingen maken al een verschil

Alle beetjes helpen!

Uit het rapport van IPCC blijkt dat de opwarming van de aarde deze eeuw nog hoger kan uitpakken dan verwacht. Ook werd duidelijk dat mensen een grote invloed hebben op klimaatverandering. Er is dus werk aan de winkel! Kleine veranderingen kunnen namelijk al veel goeds doen. Van het recyclen van kleding tot korter douchen: we zetten alles op een rijtje!

1. Koop minder nieuwe kleding

De mode-industrie is goed voor 10% van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Wanneer je minder nieuwe kleding koopt, bespaar je hier dus veel op. Tegenwoordig zijn er veel websites zoals Vinted en Marktplaats die volstaan met kleding die een tweede leven verdienen. Voor een klein prijsje heb je een nieuwe outfit en help je de planeet!

2. Doe je apparaten uit

Wist je dat je apparaten nog steeds energie verbruiken als je ze in het stopcontact laat? Het heeft dus nog steeds invloed op de CO2-uitstoot. Haal voortaan de stekker eruit voordat je het huis uitgaat. En nee, op stand-by is ook niet beter. Zolang de stekker in het stopcontact zit, haalt het stroom uit het stopcontact.

3. Ga korter douchen

Een lange douche heeft veel impact op het klimaat en is het dus beter als je dit zo kort mogelijk houdt. Dit zal je uiteindelijk ook in de portemonnee merken, want een korte douche is veel goedkoper dan een lange douche. Ook je badkuip minder vol doen kan al veel profijt opleveren.

4. Ga voedselverspilling tegen

Voedselverspilling beperken helpt bij het verminderen van de broeikasgassen die vrijkomen. Ook kan het helpen om de hoeveelheid land en middelen te verminderen die nodig zijn om het voedsel te leveren en te pakken. Door van tevoren te plannen wat je bijvoorbeeld die week gaat eten voorkom je dat je meer koopt dan nodig is. Probeer daarnaast ook restjes te bewaren en her te gebruiken in nieuwe gerechten.

5. Droog je kleding aan de lucht

Een droger is een makkelijke manier om kleding te drogen, maar eigenlijk overbodig. In Nederland waait het namelijk hard genoeg om je was aan de lucht te laten drogen. Ook voor zachte handdoeken heb je geen droger nodig. De wind doet voldoende!

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Een ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel biologische productieve groen- en wateroppervlakte nodig is om jouw leven te lijden. Door hier inzicht in te hebben, weet je waar je voortaan op moet letten. Met een paar vragen krijg je dus een goede indruk op welke manieren jij de planeet nog beter kunt helpen. Door bijvoorbeeld minder lang te douchen, je afval te scheiden of vaker de auto te laten staan. De uitslag van je voetafdruk laat zien hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen zo zou leven als jij. De quiz kun je bijvoorbeeld doen via de website van WWF.

Lees ook: Groot deel Nederlanders pleit voor stevigere aanpak klimaatproblemen

Bron: Metro.UK, WWF| Beeld: Pexels