Onderzoek wijst uit: kwart Nederlanders kampt met parkeerschaamte

parkeerschaamte

Mensen met parkeerschaamte gaan te uitdagende parkeerplekken het liefst uit de weg

Klotsende oksels, je hart in je keel en onverklaarbare paniek in je hoofd. Zijn dit herkenbare symptomen tijdens het fileparkeren? Oei, je zou zo maar eens te maken kunnen hebben met parkeerschaamte. Zo’n 24 procent van de Nederlanders kampt met schaamte voor zijn of haar parkeerkunsten – vooral wanneer er iemand naast hen zit. 

Parkeerplekken vermijden

Vermijd jij moeilijke parkeerplekken en kies je regelmatig voor een gemakkelijker alternatief? Je bent duidelijk niet de enige. Uit een onderzoek van RDWdata blijkt dat onder bijna 1100 Nederlandse automobilisten een kwart de ‘spannende’ parkeerplaatsen vermijdt. Vooral de vrouwelijke automobilisten die aan het onderzoek deelnamen bleken wat onzeker te zijn over hun parkeerkunsten. Meer dan de helft van hen kiest namelijk express niet voor fileparkeren.

Liever geen bijrijders

De zenuwpezen achter het stuur kunnen het vast beamen: rijden zonder bijrijder gaat een stuk ontspannender. Behalve het feit dat je een bijrijder wél in kunt schakelijk tijdens een te uitdagende parkeersituatie, rijdt zo’n 62 procent van de vrouwen toch liever alleen.

Weg met die zenuwen

Volgens het onderzoeksbureau PanelWizard zijn de zenuwen om parkeren nergens voor nodig. “In het verkeer is vertrouwen in je eigen kunnen het belangrijkst”, legt Abrahamse van PanelWizard uit. Volgens de expert kun je dit vertrouwen vergroten door jezelf af en toe uit te dagen. “Ga eens voor die uitdagende parkeermanoeuvre, rem een keer op een helling of nodig die kritische bijrijder uit voor een ritje.”

Lees ook: Inparkeren? Mensen met dit sterrenbeeld zijn er het allerslechtst in

Bron: Metro | Beeld: Pexels