Meen je niet: morgen kans op tornado in deel van het land

Het gaat er morgen hevig aan toe

Waar we afgelopen week hebben kunnen genieten van heerlijke zomerse temperaturen, moeten we ons vandaag en morgen gaan opmaken voor onweersbuien, windstoten en zelfs een heuse tornado. Dat meldt Weer.nl.

Onweren

We hebben de afgelopen dagen flink kunnen vertoeven in de zon. Hier en daar ging de barbecue aan en werd er flink met zonnebrand gesmeerd. Vandaag slaat het weer echter helemaal om. Het gaat het er in sommige delen van het land al hevig aan toe en morgen zetten deze onweersbuien nog even door. Sterker nog, Weer.nl meldt dat we vrijdag misschien wel te maken kunnen krijgen met een tornado.

“Het gebeurt niet vaak dat je op weerkaarten windvlagen met snelheden tot boven 200 kilometer per uur ingetekend zien staan”, laat Weer.nl weten. Volgens de meteorologen lijken de modellen het pad van een tornado te volgen, “of een baan waarin het potentieel tot verwoestende valwinden kan komen.”

Tornado

Het noorden en midden van het land kunnen morgen flinke regenbuien verwachten. Aan de zuidkant van het land gaat het er nog heftiger aan toe, want daar kan het zelfs zo hard gaan onweren dat er een tornado kan ontstaan. “Daarbij is ook grote hagel mogelijk en kunnen dus zware tot zeer zware windstoten optreden met snelheden tot ruim boven 100 kilometer per uur. Zelfs een lokale tornado is met zoveel activiteit in de bovenlucht niet helemaal uit te sluiten. Het is een situatie om goed in de gaten te houden.”

Vrijdagavond zal het onweer afnemen en wordt het grotendeels droog in Nederland. In het weekend kan er op sommige plekken nog een bui vallen, maar over het algemeen blijft het droog en bewolkt.

Lees ook: Oei: ‘derdehands roken’ blijkt schadelijker dan gedacht

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Unsplash