Oei: ‘derdehands roken’ blijkt schadelijker dan gedacht

Vooral voor kinderen kan derdehands roken schadelijk zijn

Al jaren weten we dat ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, maar nu blijkt dat ook ‘derdehands rook’ nadelige gevolgen kan hebben voor kinderen en baby’s. Dat blijkt uit een nieuwe documentaire.

Derdehands roken

Uit de documentaire (gemaakt voor de campagne PUUR rookvrij) blijkt dat ook buiten roken nadelige effecten kan hebben op de gezondheid van je kinderen. Dit komt door de schadelijke stoffen die je meeneemt naar binnen. Kinderen kunnen de stoffen die op je handen of kleding terechtkomen binnenkrijgen door het in te ademenen, door aanraking of door dingen waarop deeltjes terecht zijn gekomen in hun mond te stoppen.

In de documentaire wordt getoond hoe ouders denken goed bezig te zijn door buiten te roken. Ze zijn zich niet bewust van de effecten die dat heeft. Vlak na het roken kregen ze een UV-vloeistof op hun handen en gingen ze door met hun dagelijkse bezigheden. Daarna werd er met een UV-lamp rondgeschenen en was precies te zien hoe de deeltjes zich hadden verspreid in de ruimte. Het zat natuurlijk op meubels, maar ook op de gezichtjes van hun kinderen.

Schadelijk

Op de website van de rijksoverheid laat staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) het volgende weten over het belang van de documentaire: “De docu is een echte eye opener. Het fenomeen derdehands rook is voor veel mensen nog relatief onbekend. Maar dit experiment laat heel confronterend zien dat roken altijd een gevaar is. Zelfs als ouders echt hun best doen om er voorzichtig en bewust mee om te gaan. Daarom is stoppen met roken zo belangrijk. Stoppen is helemaal niet simpel, maar je hoeft het echt niet alleen te doen. Praat erover met je huisarts, die kan meedenken over wat goede hulp is in jouw eigen situatie. Bovendien gaat die stoppen met roken-hulp niet ten koste van je eigen risico, dus het is geen kostenpost.”

Lees ook: FEBO stapt over naar ‘alleen pinnen’ en krijgt bakken met kritiek

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels