Nederland strijdt in eerste halve finale Eurovisie Songfestival

De voorpret kan beginnen

Met het Eurovisie Songfestival van afgelopen jaar nog vers in ons geheugen, is het in mei weer zover: dan gaat zangeres S10 ons kikkerlandje vertegenwoordigen in Turijn. De landen zijn nu verloot, en we weten eindelijk wanneer we met onze Hollandse vlaggetjes kunnen zwaaien. 

Eerste halve finale

Schrijf dinsdag 10 mei groot in je agenda, want dan begint de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Naast Nederland zullen we ook de deelnemers zien van onder andere Albanië, Oostenrijk, Kroatië, Rusland, Noorwegen, Portugal en Letland. De andere landen zijn te zien in de tweede halve finale. In totaal doen er 41 landen me, waarvan 16 landen uitvallen voor de finale.

Op donderdag 12 mei is de tweede halve finale. Een paar dagen daarna is het de grote dag voor songfestivalliefhebbers: de finale vindt namelijk op 14 mei plaats.

Big Five

Omdat de Italiaanse Måneskin vorig jaar heeft gewonnen, wordt het Eurovisie Songfestival dit jaar gehouden in Turijn. Wanneer landen flinke bedragen overmaken naar de European Broadcasting Union (EBU), vallen ze onder de ‘Big Five’. Deze landen hebben dan meteen toegang tot de finale. De Big Five bestaat uit Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland – en voormalig winnaar – Italië. Normaal gesproken krijgt de winnaar automatisch een finaleplaats, maar dat is dit jaar niet nodig omdat Italië al in de Big Five staat.

Nederlandstalig

S10 heeft overigens nog niet bekendgemaakt met welk nummer ze mee gaat doen. Eerder liet ze al weten dat het nummer Nederlandstalig zal zijn. Met Jeangu Macrooy die in de finale op de 23e plaats eindigde, is het afwachten waar S10 zal eindigen. Wij zijn straks in elk geval voor de tv te vinden om zowel de halve finale als de finale te kijken!

Lees ook: Dít land keert na tien jaar mogelijk terug op het Eurovisie Songfestival

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress