Kabinet: nieuwe coronagolf in het najaar is reëel scenario

Dat betekent ook dat sommige maatregelen na de zomer weer terug kunnen keren

Gisteravond kregen we tijdens een persconferentie van demissionair ministers Rutte en De Jonge te horen dat er flink versoepeld gaat worden. Zo vervalt de mondkapjesplicht op veel plekken, kunnen evenementen binnenkort weer doorgaan en mag de horeca meer gasten ontvangen. Goed nieuws, maar het kabinet waarschuwt ook dat we er nog niet zijn. Er wordt rekening gehouden met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar.

Nieuwe opleving

Het zou zomaar kunnen dat het aantal coronabesmettingen in de herfst weer oploopt. Dat schrijft Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Dat kan betekenen dat we na de zomer weer te maken krijgen met meer coronamaatregelen. Wel zegt het kabinet er alles aan te doen om een nieuwe lockdown te voorkomen. Toch kan zo’n volledige sluiting van de maatschappij niet worden uitgesloten.

Meer besmettingen

Het aantal besmettingen neemt nu juist in een rap tempo af. Het mooie weer speelt daarbij een rol, maar ook het feit dat steeds meer mensen zich kunnen laten vaccinneren draagt hieraan bij. Toch moeten we volgens minister De Jonge nog zien of er aan het einde van de zomer voldoende mensen zich hebben laten vaccinneren om het virus de kop in te drukken. Als de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is, kan het virus bijvoorbeeld weer opleven. Ook is het mogelijk dat vakantiegangers het virus of nieuwe varianten daarvan mee terugnemen uit het buitenland. Daardoor kan het aantal besmettingen weer oplopen.

Testen tot 2022

Om het aantal besmettingen nauwlettend in de gaten te houden, blijven de testlocaties en het bron- en contactonderzoek van de GGD nog lange tijd bestaan. Tot en met februari 2022 blijft het in ieder geval mogelijk om je te laten testen bij klachten. Ook mensen die al een prik hebben gehad worden geadviseerd zich te laten testen bij klachten die op corona kunnen wijzen.

Lees ook: Piek in vaccinatiesnelheid: waarom het nu opeens zo hard gaat

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels