OMT: ‘Geen versoepelingen in december, mogelijk langer kerstvakantie’ 

OMT

Verdere versoepeling zit er voorlopig niet in volgens experts  

We zitten voorlopig nog vast aan de huidige coronamaatregelen die het kabinet ons heeft opgelegd. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zitten verdere versoepelingen er voorlopig niet in, dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Experts gaan nu onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie op scholen kan helpen om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. 

 

Te instabiel 

We kijken allemaal uit naar verdere versoepelingen van de maatregelen, zo ook het kabinet. De bewindslieden hebben daarom aan het OMT, de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronacrisis, gevraagd of er verlichting in de huidige maatregelingen mogelijk is. Gezien de huidige ontwikkelingen is dat helaas niet het geval. Het is nog ‘te instabiel’, aldus experts. 

Druk op de zorg

Het aantal besmettingen blijft de laatste dagen erg hoog. Een gevolg daarvan is dat de druk op de zorg ook groot blijft. Er is op dit moment geen duidelijke verklaring waarom het aantal besmettingen niet daalt. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal coronagevallen fors naar beneden moet voordat we nieuwe versoepelingen kunnen verwachten. 

Kerstvakantie verlengen

De experts van het OMT willen nu gaan onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie een bijdrage kan leveren aan het verlagen van het aantal besmettingen. Het volledig sluiten van de scholen ziet het kabinet als een laatste redmiddel. Een extra weekje vakantie voor alle scholieren zou een goede tussenoplossing kunnen zijn. Of het ook echt voldoende effect heeft, moet uit onderzoek blijken. 

Tussenadvies

Dit OMT-advies moet worden gezien als een ‘tussenadvies’, aldus bronnen. Het kabinet zal pas over twee weken besluiten of de huidige coronamaatregelen worden versoepeld of aangescherpt. Op 8 december willen premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie houden. Tot die tijd zullen we ons zo goed mogelijk aan de huidige maatregelen moeten houden. 

Lees ook: Derde coronavaccin AstraZeneca lijkt positief: 60 tot 90 procent effectief 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Anna Shvets