Wil je deze zomer gasloos kamperen? Dit is hoe je dat aanpakt

gasloos-kamperen

Zo kun je flink wat geld besparen

De komende tijd zullen torenhoge gasprijzen de norm blijven. Als je gaat kamperen, kan de gasprijs ervoor zorgen dat je vakantie aardig in de papieren loopt. Daarom is gasloos kamperen op dit moment erg populair. Wat zijn eigenlijk de opties als je gasloos wilt kamperen? Wij vertellen je er meer over.

Hoge prijzen

Een paar maanden geleden kostte een gasfles van 5 kilo voor het kamperen gemiddeld 50 euro. Voor het bijvullen van zo’n fles was je 30 euro kwijt. Tegenwoordig liggen die prijzen echter een stuk hoger, aldus RTL Nieuws. Een volle gasfles kost al gauw rond de 90 euro, het bijvullen ervan 50 euro. Aangezien veel Nederlanders tijdens hun vakantie op gas koken, kan dat ervoor zorgen dat hun reis erg duur wordt.

Zuinig aan doen

Je kunt natuurlijk proberen om tijdens je vakantie zo min mogelijk gas te verspillen. Door bijvoorbeeld vaker koude avondmaaltijden te maken (zoals salades) en de kampeerruimte niet met gas te verwarmen, bespaar je al heel wat. Toch is gasloos kamperen nog altijd een betere optie, zowel voor de natuur als voor je portemonnee.

De opties

Elektrisch kamperen is de laatste tijd steeds populairder, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Sommige campers of caravans moeten er namelijk eerst voor worden omgebouwd, anders kan er geen elektrische kookplaat in. Wel is het in die gevallen een optie om zelf een elektrische kookplaat mee te nemen. Iets om rekening mee te houden, is dat elektrisch koken meer tijd kost dan koken op gas. Ook zorgt het voor een hoog stroomverbruik. Om ervoor te zorgen dat er geen kortsluiting ontstaat, is het bovendien aan te raden om een ampère-meter in de camper of caravan te plaatsen.

Een andere optie om gasloos te kunnen kamperen, is door een houtvuur aan te maken. Daarbij is het wel belangrijk dat je pannen gebruikt die bestand zijn tegen dat vuur. Ook een houtskoolbarbecue is een optie. Daar zit echter ook een kanttekening aan: koken duurt langer met die methode en die barbecues zijn niet overal toegestaan (in verband met brandgevaar). Het is dus verstandig om dat altijd eerst te controleren.

Lees ook: Kamperen wordt populairder en de verkoop van caravans neemt toe

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Keenan Barber