Op deze plekken mogen ongevaccineerde mensen geweigerd worden

ongevaccineerde mensen

Maar alleen als het echt niet anders kan 

Voor instellingen en bedrijven is het straks mogelijk om een vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen tot hun diensten en voorzieningen, dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Zij moeten echter aan strikte voorwaarden voldoen, waarop de overheid moet toezien. 

Vaccinatiebewijs 

In principe kunnen werkgevers, zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen ongevaccineerde mensen straks weigeren. Dat is dan om de gezondheid van anderen te beschermen, zo schrijft de Gezondheidsraad. Echter mag het vragen om een vaccinatiebewijs niet leiden tot discriminatie, uitsluiting of schending van privacyregels. Daarnaast erkennen de onderzoekers dat economische belangen ook een rol kunnen spelen. 

Gerechtvaardigd doel

“Of de maatregel gerechtvaardigd is, kan verschillen per setting”, aldus de Gezondheidsraad. Om dat te bepalen in een zogeheten medisch-ethisch kader ontwikkeld. Op die manier moeten instellingen kunnen aantonen dat een vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient. De maatregel moet noodzakelijk zijn om een doel te bereiken, de voordelen moeten opwegen tegen de nadelen en het mag alleen als er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken. Ongevaccineerde mensen kunnen dus niet zomaar geweigerd worden. 

Toezicht houden 

Volgens het adviesorgaan zou de overheid erop moeten toezien of bedrijven zich aan dat strenge kader houden. Wanneer een vaccinatiebewijs ook daadwerkelijk een ‘gerechtvaardigd doel’ is, moet nog duidelijk worden. Dat kan het kabinet vastleggen in wetgeving, maar ze kunnen het ook overlaten aan brancheorganisaties, aldus de Gezondheidsraad.

Vaccinatieplicht 

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er ook een vaccinatieplicht gaat komen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat vaccinaties altijd vrijwillig plaatsvinden. Het kabinet heeft eerder ook gezegd dat ze helemaal niet zo’n plicht willen. De Gezondheidsraad geeft in het advies wel aan wat de overheid zou kunnen doen om vaccinatie te stimuleren. Een vaccinatieplicht is echter uit den boze, omdat dat op dit moment wettelijk niet mogelijk is.  

Lees ook: Ziekenhuizen trekken aan de bel: ‘GGD verspilt onnodig coronavaccins’ 

Bron: NOS, Nu | Beeld: Pexels