Politie schendt op grove wijze privacy van zeker negen miljoen mensen

politie

Volgens een privacy-expert overtreedt de politie de wet

De politie schendt op grove wijze de privacy van zo’n negen miljoen mensen. Denk aan: verhuizingen, huwelijken, geboortes of je nationaliteit. Ook als je ooit in contact bent geweest met de politie voor bijvoorbeeld een aangifte of getuigenis, houden ze nog steeds persoonsgegevens van je bij. Dit is echter onterecht, omdat deze gegevens gewoonweg niet meer relevant zijn.

Onnodig privacy schenden

Doordat de politie onterecht gegevens van je bijhoudt, zijn ze onnodig de privacy van zeker negen miljoen mensen aan het schenden. Dit blijkt uit een memo die in handen is gekomen van Trouw. In 2015 kaartte de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens al aan dat de politie inzage heeft in gegevens uit de Basis Registratie Personen (BRP) van miljoenen mensen. Zij wilden weten of het wel nodig was om al deze gegevens op te slaan, maar daar hadden ze geen antwoord op.

Afnemersindicatie

Het blijkt dat de politie nieuwe en actuele persoonsgegevens krijgt van personen die ooit met hen in contact zijn geweest. Dit kan zijn als verdachte, slachtoffer, getuige of als je zelf ooit aangifte hebt gedaan. Onder de naam ‘afnemersindicatie’ kom je in een systeem te staan en worden je gegevens nooit meer verwijderd. Dit houdt dus in dat elke landelijke handhaver beschikt over allerlei verschillende informatie en persoonlijke gegevens, zelfs als dit al niet meer relevant is.

Specifieke groepen

Toch: twee jaar nadat de memo verscheen, volgt de politie nog steeds iedere getuige, slachtoffer of persoon die ooit met hen in aanraking is geweest. Ondanks dat er in de kritische memo naar voren kwam dat er alleen een afnemersindicatie moet gelden voor specifieke groepen als verdachten, motorbendes of mensen met een wapenvergunning. “De politie mag niet meer gegevens verzamelen dan strikt noodzakelijk is voor haar taak”, vertelt privacy-expert Rejo Zenger van Bits of Freedom. Hij concludeert dat de politie op deze manier de wet overtreedt.

Digitaal Europees medisch dossier

Eerder stond er ook al een Digitaal Europees medisch dossier ter discussie. De Europese Commissie wil namelijk dat er een centrale databank voor medische gegevens van Europeanen komt. Op deze manier denken zij dat ze een hoop zaken in de zorg vergemakkelijken. Hier is echter niet iedereen blij mee, want ook de privacybescherming en cyberveiligheid komt onder druk te staan.

Lees ook: Geen plek voor (inter)nationale studenten in Amsterdam

Bron: Metronieuws | Beeld: Pixabay