Oh baby! Dit worden de populairste babynamen van 2021

Babynamen 2021

Oer-Hollands, internationaal en Friese invloeden zijn de trends

Bij een zwangerschap komt van alles kijken. Het uitkiezen van de babynaam is daar één van en zeker niet de makkelijkste taak. Eerder schreven we al over de babynamen die 100 jaar geleden populair waren. Nu hebben we de actuele trends voor je op een rijtje gezet. Dit worden de populairste babynamen in 2021 volgens 24Baby.

Kort en oer-Hollands

Net als voorgaande jaren, blijven korte, stoere namen de trend. We zien dan ook niet veel verschuiving in de top 10 van populairste namen. Toch zien we een aantal nieuwe trends in de babynamen ontstaan. Zowel bij jongens- als meisjesnamen zijn oer-Hollandse namen populair. Vooral bij de jongens zijn typisch Nederlandse namen de trend, denk aan Jan of Mees. Ouders kiezen dit soort namen omdat ze goed uit te spreken zijn en er geen verwarring over de spelling kan ontstaan.

Italiaans en de popcultuur

Aan de andere kant blijven internationale namen ook aan populariteit winnen. Ze worden niet alleen als eerste naam gebruikt, maar ook juist vaak als tweede naam. Zo kun je de trends van Hollands en internationaal perfect combineren. In de babynamentool van 24Baby werd vaak gekeken naar Italiaanse namen, maar ook namen uit de popcultuur, zoals Otis.

Twee lettergrepen

Zoals we hiervoor al aangaven: korte namen zijn populair. Die trend begon in 2020 al, maar zet volgend jaar vrolijk door. De populairste namen voor jongens en meisjes zijn dan ook niet langer dan twee lettergrepen. Ook meteen een tip voor ouders die juist een originele naam zoeken: kies een naam met minimaal drie lettergrepen. Langere namen zijn namelijk helemaal uit de top 10 verdwenen.

Friese invloeden

Bij meisjes zien we steeds meer Friese invloeden terugkomen in de namen. De kans is dan ook groot dat we namen als Jildou, Doutzen en Fardau meer tegen gaan komen in 2021. Friese jongensnamen zijn nog net iets minder in trek, toch doen namen als Douwe en Jurre het ook altijd goed. Wellicht nog een trend die in opkomst is dus. Tot slot zijn unisex namen nog steeds populair. Deze namen kun je zowel aan meisjes als jongens geven. Ideaal voor ouders, want je hoeft maar één naam te verzinnen.

Jongensnamen

Naar verwachting worden er in 2021 zo’n 85.000 jongens geboren in Nederland. Naast bovenstaande trends, zien we veel namen die beginnen met de letter ‘J’. Namen als Jan, James en Jesse zullen het in 2021 dan ook goed gaan doen naar verwachting. Wil je een iets originelere naam met de ‘J’? Dan zijn Justin, Jasper of Jonah het overwegen waar. Dit is de top 10 jongensnamen voor 2021:

 1. Sem
 2. Noah
 3. Lucas
 4. Daan
 5. Liam
 6. Luuk
 7. Finn
 8. Levi
 9. Mees
 10. Bram

Meisjesnamen

Ook voor meisjesnamen is de keuze oneindig. Trends die we bij meiden terug zien komen zijn Bijbelse namen, denk aan Eva of Sara. Maar ook variaties daarvan, zoals Evy. Ook Arabische namen zoals Nora en Yara zijn populair. Tot slot, steeds meer meisjesnamen beginnen met een klinker, in tegenstelling tot wat we zien bij jongensnamen. Anna en Elin zullen het dus goed doen volgend jaar. Dit is de top 10 meisjesnamen voor 2021:

 1. Tess
 2. Sophie
 3. Emma
 4. Mila
 5. Julia
 6. Yara
 7. Zoë
 8. Nora/Noor
 9. Sara
 10. Lotte

Tot slot deelt 24Baby nog een tiental meisjesnamen om in de gaten te houden: Nova, Luca, Milou, Feline, Luna, Cato, Elena, Philou, Mae en Fenna. Genoeg keuze dus!

Lees ook: Babynamen die 100 jaar geleden populair waren

Bron: 24Baby | Beeld: Pexels