Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries na nieuwe stukken

Peter. R de Vries

Dit is wat je moet weten

Op 30 juni 2022 heeft de rechtbank van Amsterdam de zaak over de dood van Peter R. de Vries gesloten. Tegen beide verdachten was levenslang geëist, waar de rechtbank aanstaande donderdag uitspraak over zou doen. Toch wordt de zaak heropend. Waarom?

Het OM

De rechtbank van Amsterdam heeft de behandeling van de zaak over de dood van Peter R. de Vries heropend. Deze beslissing is gemaakt nadat het Openbaar Ministerie (OM) vorige week dinsdag nieuwe stukken aan de rechtbank en de verdediging heeft geleverd. Tegen de verdachten is op 7 juni een levenslange gevangenisstraf geëist.

Heropenen

Volgens de rechtbank is het nodig om de zaak te heropenen, om kennis te nemen van de nieuwe stukken. Uit de e-mail van het OM waar de stukken waren bijgevoegd, leidt de Amsterdamse rechtbank af dat het onderzoek nog niet volledig is. Het OM en de beide verdachten krijgen hierdoor de gelegenheid om tijdens een extra hoorzitting te reageren. Tijdens deze zitting is echter nog niet duidelijk of de rechter een vonnis wijst.

Getuige

Het OM heeft een getuige gevonden die een verklaring wil afleggen over de link tussen Ridouan Taghi en de twee verdachten in de moordzaak. Getuige 5089, zoals hij in de verschillende verhoren wordt genoemd, meldde zich in oktober vorig jaar bij de politie waar hij uitgebreid over het motief van de moord op Peter R. de Vries heeft verklaard. ”De reden daarvan was omdat hij met de kroongetuige werkt,” aldus de verdachte. ”Omdat hij, de journalist, de kroongetuige hielp in deze zaak.” Dit is de allereerste keer dat een getuige hardop heeft gezegd dat de moord op Peter R. de Vries gelinkt is aan Taghi.

Anonieme getuige

De anonieme getuige zegt zijn verklaring te baseren op een goede vriend van hem, Krystian M. De 27-jarige Pool werd vorige week opgepakt op de verdenking van het aansturen van de twee verdachten die de moordaanslag op Peter R. de Vries zouden hebben uitgevoerd. ”Hij was op zoek naar iemand die een journalist zou doodschieten,” aldus de anonieme getuige. Naast Krystian M. zijn op Curaçao en Spanje twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video’s hebben gemaakt, om op social media te verspreiden.

Het verband

Al langer wordt de moord op Peter R. de Vries in verband gebracht met de zaak rondom topcrimineel Ridouan Taghi. De Vries was namelijk adviseur, tevens vertrouwenspersoon, van de kroongetuige in Marengo, Nabil B. In 2018 werd de broer van Nabil B. doodgeschoten en in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum. Toen De Vries op 6 juli vorig jaar werd neergeschoten en negen dagen later overleed, werd gedacht dat de opdracht daartoe uit dezelfde hoek kwam.

Lees ook: Kelly de Vries vertelt over het verlies van vader Peter R. de Vries

Bron: RTL Boulevard, AD | Beeld: Brunopress