Recordhoge inflatie: hoe kan het dat prijzen zó hard stijgen?

inflatie stijgen

Het leven wordt steeds duurder, maar waardoor komt dat?

Vorige week bleek dat de Nederlandse inflatie over januari een absolute recordhoogte bereikte. Concreet betekent dit dat je steeds meer betaalt voor dezelfde producten en diensten. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom wordt alles steeds moeilijker te betalen?

Wat is inflatie?

Inflatie dit, inflatie dat…Je hoort het woord vaak op het nieuws. Maar misschien weet je niet goed wat het betekent. Simpel gezegd: inflatie betekent de mate waarin het leven duurder wordt en prijzen stijgen. Met een hoge inflatie stijgen die prijzen snel. Lage inflatie betekent dat de prijzen weinig of traag stijgen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kosten van je boodschappen. Maar ook de prijs van benzine of je energierekening tellen mee.

Elke maand laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten hoeveel procent de inflatie is toegenomen in de vorige maand. Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie een recordhoogte heeft bereikt sinds de invoering van de euro. In januari bleek uit Europese berekeningen namelijk dat de inflatie in Nederland was opgelopen tot 7,6 procent. Gemiddeld betaal je dus meer dan 7% extra voor een volle tank, je weekboodschappen, of een drankje bij je favoriete café.

Waardoor stijgen de prijzen zo snel?

Maar hoe kan het dan dat de prijzen zó snel stijgen? NU.nl legt uit dat dit verschillende redenen heeft. Een goed deel ervan is terug te leiden naar de coronacrisis. Zo stijgen de energieprijzen flink sinds vorig jaar. Aan het begin van de pandemie daalde de vraag naar energie door het stilvallen van de wereldeconomie. Uiteindelijk kwam die vraag weer sneller op gang dan men verwachtte. Het aanbod steeg echter niet zo snel weer mee, en daardoor stegen de prijzen. Ook heeft de snelle heropleving van de economie op andere gebieden voor grote leveringsproblemen gezorgd. De prijzen voor containertransport zijn bijvoorbeeld hard gestegen. Hierdoor zijn winkels duurder uit met inkopen. En dat merk je als klant aan stijgende prijzen bij de boodschappen.

Gasruzie en oplossingen

Ook helpt het voor de energieprijzen niet mee dat de EU en Rusland nog altijd niet op één lijn zitten qua gasvoorziening. Hierdoor blijven de energieprijzen maar stijgen. In een jaar tijd is de prijs voor gas al met meer dan 300 procent gestegen. Op dit moment compenseert de Nederlandse overheid al een deel van de hoge energieprijzen. Hier zijn vooral huishoudens met een laag inkomen mee geholpen. Maar dat lost het onderliggende probleem natuurlijk niet op. De Europese Centrale Bank kan ook nog ingrijpen met verschillende regels. Voorlopig lijkt het er echter niet op dat dit gaat gebeuren.

Hoe lang nog?

Een veelgehoorde vraag is bovendien hoe lang deze stijging nog duurt. Want waar kosten voor producten en diensten steeds harder omhoog gaan, stijgen lonen en salarissen niet zo hard mee. Hierdoor hebben veel huishoudens steeds minder te besteden. In Buitenhof liet Centralebankpresident Klaas Knot weten dat de gasprijzen binnenkort zullen stoppen met stijgen. De prijzen blijven nog wel hoog, maar van inflatie is dan géén sprake meer. De hoge inflatie houdt volgens Knot nog wel even aan: in elk geval tot en met de zomer van 2023, en “misschien wel langer”.

Lees ook: Nibud: huishoudens hebben dit jaar nóg minder te besteden

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash