Nibud: huishoudens hebben dit jaar nóg minder te besteden

energieprijzen besteden

Sommige huishoudens leveren maandelijks tot wel 200 euro in

Energieprijzen zijn de afgelopen periode flink opgelopen. Dit zorgt er mede voor dat de koopkracht van Nederlandse huishoudens flink kan teruglopen. Gemiddeld hebben huishoudens dit jaar elke maand 40 euro minder te besteden, blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Daling over de hele linie

Vandaag is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) met schrikwekkende cijfers gekomen. Want wat blijkt? Over de hele linie gaan huishoudens er flink op achteruit in koopkracht. Dat woord refereert aan wat een huishouden gemiddeld kan kopen. De koopkracht hangt onder andere af van inkomen, belastingen en de prijzen van goederen en diensten. Het Nibud laat weten dat de daling van de koopkracht per huishouden verschilt. Dat varieert van ongeveer 9 tot 116 euro per maand. Voor huishoudens waar het loon niet stijgt dit jaar ziet het er nog somberder uit. Zij zullen maandelijks tot wel 200 euro inleveren.

Inflatie en energieprijzen

De oorzaak van die dalende koopkracht is onder andere de inflatie die steeds verder stijgt. Die stijging valt op zijn beurt weer te verklaren door de hogere energieprijzen. Hoewel gemeenten met 200 euro energiecompensatie gaan komen dit jaar, zal dit volgens het Nibud niet genoeg zijn om de koopkrachtdaling tegen te gaan. “Deze tegemoetkoming is onvoldoende om de gehele koopkrachtdaling mee op te vangen, maar desalniettemin hard nodig”, laat het instituut weten.

Cijfers

Voor hun berekeningen is het Nibud bovendien uitgegaan van een inflatie rond de 3 procent. Dit is wat De Nederlandsche Bank dit jaar aan inflatie verwacht. Mocht de inflatie verder oplopen, dan gaat de koopkracht nog verder achteruit. Ook is uitgegaan van een bruto loonstijging van 2,4 procent. Dat is wat het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dit jaar. Mocht dat dus lager uitvallen, dan daalt de koopkracht nog harder.

Lees ook: 5 thermostaat tips: zo bespaar je fors op je energierekening

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress