Reddingsbrigade: ‘Nieuwjaarsduik op eigen initiatief is levensgevaarlijk’ 

nieuwjaarsduik

Was jij van plan een nieuwjaarsduik te doen? 

Het nieuwe jaar wordt op veel plekken traditioneel ingeluid met een nieuwjaarsduik. Vanwege corona kan dat deze jaarwisseling echter niet doorgaan. Voor iedereen die van plan is om zelf een nieuwjaarsduik te nemen heeft de Reddingsbrigade een belangrijk advies: doe het niet. Zo’n duik kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. 

Geen hulpverlening 

Duizenden mensen beginnen het jaar met een frisse duik in de zee. Helaas zijn dit jaar alle georganiseerde nieuwjaarsduiken geannuleerd. Normaal gesproken is er bij een nieuwjaarsduik hulpverlening aanwezig. Die zal dus ontbreken als je zelfs besluit de zee in te duiken. Volgens de reddingsbrigade is hulpverlening echter onmisbaar om zo’n frisse start van het jaar veilig te laten verlopen. 

7 graden Celsius 

Wanneer je zonder toezicht het water in gaat, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, aldus de Reddingsbrigade Nederland. Water dat kouder is dan 15 graden Celsius kan zorgen voor onderkoeling en kramp, wat weer kan leiden tot verdrinking. Het water is op dit moment zo’n 7 graden, veel te koud dus. 

Cold shock response 

Er zijn echter meer gevaren die op de loer liggen. Iemand die het ijskoude water in gaat, kan een cold shock response krijgen. Daarbij krijg je last van een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, je adem niet goed in kunnen houden, desoriëntatie en paniek. Zo’n duik op eigen houtje is dan ook niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor hulpverleners die het water in moeten bij problemen. 

Lees ook: Grapperhaus vindt jaartje geen vuurwerk ‘echt niet zo’n opoffering’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill YouTube NOS Jeugdjournaal