Goed nieuws voor de horeca: restaurants mogelijk half december weer open

restaurants

Maar wél onder strenge voorwaarden  

Er is hoop voor de horeca: mogelijk kunnen alle restaurants vanaf half december de deuren weer openen. Eerder waren er nog plannen voor een experiment met 25 restaurants. Volgens bronnen is het nu ook een serieuze optie om alle restaurants te openen, meldt RTL Nieuws, maar dan wel onder strenge voorwaarden. 

 

Strenge voorwaarden  

Half oktober besloot het kabinet de horeca opnieuw te sluiten, omdat het aantal besmettingen toen snel opliep. Gelukkig werkt het kabinet hard aan plannen om de horeca weer te openen. In eerste instantie lag er een plan voor een experiment waarbij 25 restaurants weer open mochten. Restaurants zouden dan open mogen onder strenge voorwaarden, waaronder: goede ventilatie, maximaal vier mensen per tafel, looproutes en schermen tussen de tafels. Personeel en klanten zouden mondkapjes moeten dragen en er zouden strikte afspraken over sluitingstijden en alcoholverkoop komen. 

Experiment overslaan

Volgens een goed ingevoerde bron is het experiment echter ‘niet voorwaardelijk’. Het experiment kan worden overgeslagen als iedereen zich aan dezelfde strikte maatregelen houdt. In dat geval zouden alle restaurants weer open kunnen. De plannen zouden echter alleen betrekking hebben op restaurants. “Een chic restaurant is iets anders dan een bomvol feestcafé op het Leidseplein”, zegt een bron tegen RTL Nieuws. 

Heldere afspraken maken

Vanzelfsprekend is de horeca blij dat de restaurants wellicht weer open mogen. Toch waarschuwen betrokkenen dat er eerst heldere afspraken moeten worden gemaakt over de handhaving, maar ook wat nu precies het verschil tussen een café en restaurant is. Daarnaast is het belangrijk dat het aantal coronabesmettingen blijft dalen. Premier Rutte en minister De Jonge willen rond 8 december een persconferentie houden waarin meer duidelijkheid komt. Tot die tijd blijven we hopen dat we dit jaar nog een keer uit eten kunnen.

Lees ook: Coronaregels tijdens kerst: een op de vijf gaat zich daar niet aan houden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels