Rijschoolhouders verhogen lesprijzen vanwege dure brandstof

rijschoolhouders brandstofprijzen

‘Je moet toch een boterham verdienen’

De hoge brandstofprijzen raken bijna iedereen. Maar een groep mensen die hier extra hard de dupe van worden, zijn de rijschoolhouders. Daarom kiezen verschillende eigenaren van rijscholen ervoor om de lesprijzen te verhogen. Maar mag dat zomaar? En zijn er geen alternatieven? De NOS heeft een rondgang gemaakt langs verschillende rijschoolhouders.

Rijschoolhouders en brandstofprijzen

Iedereen die regelmatig met de auto naar het werk reist, zal ongetwijfeld te maken hebben met de stijgende brandstofprijzen. Voor degenen wiens auto hun werk ís, geldt dat des te meer. Ben jij, of zijn je kinderen na de nodige coronavertraging eindelijk aan je rijlessen begonnen? Dan kan het zomaar zijn dat de prijzen van die lessen binnenkort hoger uitvallen. De NOS heeft contact gezocht met verschillende rijschoolhouders om na te vragen hoe zij omgaan met de stijgende benzine- en dieselprijzen. En daar kwamen veel verschillende antwoorden op, maar één ding was duidelijk: ze merken allemaal dat de prijzen stijgen.

Lesprijzen verhogen

En daarom gooien sommigen van hen dan ook de lesprijzen omhoog. Een rijschoolhouder in Apeldoorn liet aan de NOS weten dat zij vanaf volgende maand de prijs met 2 euro te verhogen. Dat heeft overigens niet alléén met de brandstofprijzen te maken. Rijschoolhouder Frank Schuurman laat weten: “Daarnaast is er door corona veel lesuitval, en dat kost ook geld. Ook stijgen de lonen vanwege het personeelstekort. Voor de consument is dit heel wrang, maar voor ons is de prijsverhoging nodig. Je moet toch een boterham verdienen.” Willem Takens, van het Groningse Oosterpoort Opleidingen, denkt dat hij vanaf volgende week de prijzen moet verhogen. Naast duurdere lespakketten, overweegt hij ook een tijdelijke ‘brandstoftoeslag’ achteraf.

Wat mag, wat kan

De Consumentenbond waarschuwt dat het verhogen van prijzen niet zomaar is toegestaan. Hanteert je rijschool tweezijdige algemene voorwaarden in overeenstemming met een branchevereniging? Dan staat er in artikel 5 van de voorwaarden dat je prijzen niet zomaar mag verhogen. En hoewel de meerderheid van de ondervraagde rijschoolhouders zegt de prijzen te verhogen, wil niet iedereen daar aan. Saleh Bamerny van de Amsterdamse rijschool Noord vertelt dat het ‘niet eerlijk’ voelt om het door te rekenen. “Dit zijn vaak leerlingen met een bijbaantje. De kosten raken mij ook, maar ik kijk het nog even aan.” Irma Brauers, van de branchevereniging Vereniging Rijschool Belang, sluit zich hierbij aan. “Je zult je marge zo moeten inrichten dat je tegenvallers kunt ondervangen. En niet door lespakketten tussentijds in prijs te verhogen – iets wat ook niet zomaar mag.”

Lees ook: Vakbonden doen oproep: laat personeel thuiswerken om hoge benzineprijs

Bron: NOS | Beeld: Unsplash