Vakbonden doen oproep: laat personeel thuiswerken om hoge benzineprijs

benzineprijs

Ook willen ze dat de reiskostenvergoeding omhoog gaat

De benzineprijzen blijven maar stijgen in ons land. Je kunt eigenlijk nergens meer onder de twee euro tanken. Sterker nog, voor een liter benzine betaal je gemiddeld al 2,347 euro. Daarom moeten werkgevers weer ruimhartiger omgaan met de regel om werknemers thuis laten te werken. Dat vindt vakbond CNV.

Reiskostenvergoeding

Werknemers kunnen sinds de coronapandemie iets is gaan liggen weer vaker naar kantoor. Dat wordt nu niet echt aantrekkelijk gemaakt door de torenhoge benzineprijs. Daar komt nog bij dat de reiskostenvergoeding die werkgevers bieden al sinds 2006 op 0,19 cent per kilometer ligt. Deze vergoeding is sinds de snelle prijsstijging niet meer rendabel en moet daarom omhoog, vindt CNV.

“Maar veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer”, zo vertelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld.” De vakbonden willen daarom nieuwe cao’s met een adequate kilometervergoeding. Voor 5 miljoen mensen geldt dat zij niet kunnen thuiswerken. “Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn”, stelt Fortuin.

Thuiswerken

CNV meldt daarnaast dat 90 procent van de Nederlandse thuiswerkers ook na de coronapandemie dat wil blijven doen. En dat terwijl een derde van de werkgevers liever wil dat hun personeel weer naar kantoor komt. “Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden”, aldus CNV.

Hoge benzineprijs

De snelle prijsstijging van brandstof heeft te maken met de steeds hogere olieprijzen. Dat betekent slecht nieuws voor mensen aan de pomp. De benzineprijs per liter is inmiddels al gestegen naar 2,347 euro per liter. Zelfs voor een liter diesel betaal je tegenwoordig al meer dan 2 euro. Naast de stijgende olieprijzen heeft ook de oorlog in Oekraïne invloed op de brandstofprijzen in Nederland. De extreem snelle prijsverhogingen zijn dan ook al bijna twee weken gaande. Dat zorgde soms voor lange rijen bij tankstations, waar mensen nog snel ‘goedkope’ brandstof willen inslaan.

Daarnaast heeft Shell nu ook bekendgemaakt helemaal uit Rusland te vertrekken. Het bedrijf kreeg de afgelopen weken met veel kritiek te maken vanwege de aankoop van Russische olie. Nu de invasie van Rusland in Oekraïne nog steeds gaande is heeft het bedrijf alsnog besloten om alle pompen in Rusland te sluiten. Er wordt nu gewerkt aan aanvoerlijnen, zodat er ook zonder de Russische olie door kunnen werken. Deze werkzaamheden kunnen wel even duren, waardoor de productie waarschijnlijk wat lager wordt. Of dit gevolgen heeft voor de prijzen aan de pomp bij Shell, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Hier vind je het goedkoopste tankstation van Nederland

Bron: Linda, Nu.nl De Ondernemer | Beeld: Unsplash