Sinterklaas in coronatijd: hoe leg je de aanpassingen uit aan je kind?

Sinterklaas aanpassingen

Intochten en grote sinterklaasvieringen kunnen dit jaar niet doorgaan

De stoomboot komt dit jaar opnieuw niet aan in je dorp of stad, Sinterklaas en zijn Pieten komen niet langs op school en pakjesavond kan alleen in kleine kring met het eigen gezin gevierd worden. Hoe kun je aan je kind uitleggen dat het feest er dit jaar anders aan toe gaat?

Anders dan anders

Ga je ieder jaar met je kind kijken bij de plaatselijke intocht en is 5 december normaal gesproken een groots feest met de hele familie? Door de coronamaatregelen moet ook dit jaar het geliefde kinderfeest weer aangepast worden. Hoe kun je dit het beste uitleggen aan je kind? Zijn de maatregelen voor hen nog een beetje te volgen?

“Sint kan alles”

Volgens pedagoog Marcel van Herpen hoeven ouders zich niet al te veel zorgen te maken. “Als Sint met zijn paard over het dak kan lopen, kan alles. Het ene jaar is Sint zijn boek kwijt, het andere jaar is zijn paard ziek. Scholen verzinnen al jaren verhalen. Als ouder kun je dit ook”, tipt van Herpen aan RTL Nieuws. Wees dus niet bang om op een creatieve manier uit te leggen waarom opa en oma dit jaar niet mee kunnen doen of Sint niet langs kan komen op school.

Afleiding en bewustzijn

Hoe je het bespreekt met je kind, is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd. Een peuter of kleuter is snel afgeleid met een spel of een televisie-uitzending van de intocht.  Als je koter ouder is dan 6, dan hoeft het ook niet moeilijk te zijn om uit te leggen wat er precies speelt. Ook de kinderen zijn zich immers bewust van de coronamaatregelen. “Deze kinderen snappen dat Sint in de risicogroep valt en kun je juist uitdagen door te zeggen: Sint wil wel komen, hij weet alleen nog niet hoe. Samen kun je een oplossing bedenken zodat pakjesavond toch door kan gaan.”

Wel doorgaan

Richt je met je kind op de Sinterklaastradities die wél doorgaan. Schoenzetten en tekeningen maken voor de Sint bijvoorbeeld. Of trouw elke avond voor de televisie zitten om het Sinterklaasjournaal te bekijken. En wat dacht je van samen kruidnoten bakken, een mooie verlanglijstje opstellen, Sinterklaas-prentenboeken voorlezen of een Sinterklaasfilm kijken?

Maatregelen

Eerder werd bekend dat de landelijke Sinterklaasintocht dit jaar voor de tweede keer op rij zonder toeschouwers en op een geheime locatie plaats zal vinden om de heugelijke gebeurtenis veilig te laten verlopen. Veel plaatselijke intochten gaan ook niet door of worden er strenge maatregelen getroffen. Kortom, het vergt ook dit jaar van veel ouders weer een hoop creativiteit om het feest zo leuk mogelijk te laten verlopen voor de kids.

Lees ook: Sint-Maarten vieren? In deze regio’s wordt het dringend afgeraden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay, Lafynfyx