Stijging: steeds meer gezinnen vragen naar gratis spullen voor kinderen

stijging

Hierbij spelen inflatie en de prijsstijgingen van energie een grote rol

Verschillende stichtingen voor kinderen in armoede zien een groeiend aantal aanvragen per jaar, meldt NU.nl. Het gaan dan bijvoorbeeld over gratis schoolspullen, een fiets en zwemles voor hun kinderen. Als deze aanvragen blijven oplopen, kunnen de stichtingen in de problemen komen en zélf geldnood krijgen. 

Forse groei

Een woordvoerder laat weten dat Stichting Leergeld in het eerste half jaar van 2022 ruim 200.000 hulpvragen binnen heeft gekregen. “Een forse groei. Dit is een stijging van 39 procent ten opzichte van 2021, en een stijging van 26 procent ten opzichte van precoronajaar 2019”, aldus de woordvoerder.

Stichting Leergeld springt kinderen bij die in gezinnen wonen met geldzorgen. De stichting ziet dat dit niet alleen gezinnen zijn met één werkende ouder, ook gezinnen met twee werkende ouders melden zich bij hen. Stichting Leergeld wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen door verschillende lidmaatschappen, schoolreisjes of sportspullen te financieren. Daarnaast kunnen gezinnen ook verschillende spullen aanvragen zoals een laptop voor huiswerk.

25 procent

Stichting Jarige Job ziet ook een stijging in het aantal aanvragen voor de verjaardagsboxen die zij weggeven. “We verwachten dit jaar zo’n tienduizen aanvragen, terwijl dat er vorig jaar nog achtduizend waren”, meldt een woordvoerder. Dit is dus een stijging van 25 procent. Via andere hulporganisaties zoals voedselbanken hoort de stichting dat er nóg meer gezinnen in aantocht zijn.

Verdubbeling

Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp ziet zelfs een verdubbeling van het aantal aanvragen sinds de coronapandemie. “We hebben nog nooit zo’n harde stijging meegemaakt”, vertelt een woordvoerder. De stichting helpt kinderen onder andere aan een kinderfiets en een vakantiepretpakket. Ook Stichting Armoedefonds ziet een stijging, nu al drie jaar lang. Kinderen kunnen bij Stichting Armoedefonds voor vijftig euro schoolspullen kopen zoals een rekenmachine, sportkleding en een rugtas. Naar verwachting stijgen de aanvragen voor volgend jaar met 14 procent.

Prijsstijging

Er is een mogelijkheid dat de gezinnen in armoede de stichtingen beter kunnen vinden, vertellen de woordvoerders. Maar ze benadrukken hierbij ook dat de inflatie en de prijsstijging van energie een grote rol speelt. Dit is dan ook de meest voor de hand liggende reden dat steeds meer gezinnen geldzorgen krijgen. De woordvoerder van Jarig Job vertelt: “We zien veel mensen die eerder nog net rond konden komen. Nu zijn ze een paar tientjes extra in de maand kwijt door hogere energiekosten en die uitgave is net te teveel. Die gezinnen kunnen het niet meer bolwerken.”

Lees ook: Veel Nederlanders in de stress door torenhoge inflatie

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels